Kijken: de geboorte van een zeldzame tijger in de Londense dierentuin

Melati en haar tijgerjong op een still uit de video die gisteren door de London Zoo openbaar werd gemaakt
Melati en haar tijgerjong op een still uit de video die gisteren door de London Zoo openbaar werd gemaakt Foto AP/ London Zoo

Zeventien jaar heeft de dierentuin van Londen erop moeten wachten, maar eindelijk heeft hij weer een tijgerjong. De Sumatraanse tijger Melati bracht in zes minuten het nog naamloze zeldzame welpje ter wereld. En als je er zolang op hebt moeten wachten, dan moet het ook vastgelegd worden. Zo gebeurde, maar wel stiekem.

http://youtu.be/j5xpdRs2XFQ

The Guardian schrijft dat de verzorgers in de dierentuin de zwangerschap, die 105 dagen duurde, tot het moment zelf daar was geheim hebben gehouden. Met verborgen camera’s werd de 5-jarige Melati in de gaten gehouden, zodat de verzorgers haar niet zouden storen.

De dierentuin in Londen opende zes maanden geleden nog een speciaal ‘tijgerterritorium‘, dat fokken van de ernstig bedreigde tijgersoort zou moeten stimuleren. Volgens schattingen zijn er in de hele wereld nog maar ongeveer 500 Sumatraanse tijgers, waarvan zo’n 300 à 350 in het wild op het Indonesische eiland.

Dierenverzorger ‘in de wolken’

Dierenverzorger Paul Kybett laat aan The Guardian weten “in de wolken” te zijn met de geboorte van het zeldzame dier:

“We waren heel zenuwachtig vanwege de zwangerschap. Het was Melati’s eerste welpje en we hadden geen idee hoe ze hierop zou reageren. Toen de dag was gekomen waarop ze uitgerekend was, hielden we onze adem in bij het bekijken van de monitors.”

De dierenverzorgers hebben nog geen idee of het welpje een mannetje of een vrouwtje is. Het zal nog wel enige weken duren voordat Melati “klaar is haar jong aan de wereld te laten zien”.

Zeldzaam, maar niet de eerste keer met beeld

Hoewel de beelden redelijk zeldzaam zijn, vooral omdat de dieren dat zijn, is het niet de eerste keer dat wij ernaar kunnen kijken. Zo was de geboorte van twee Sumatraanse tijgers in ons eigen Burgers Zoo afgelopen mei te volgen. En er is beeld van amper twee maanden geleden van de geboorte van twee welpjes in de National Zoo in Washington D.C.

    • Frank Huiskamp