KPN mag E-Plus verkopen aan Telefónica

KPN mag zijn Duitse dochteronderneming E-Plus verkopen aan het Telefónica. Dat hebben de aandeelhouders van KPN vandaag tijdens een vergadering besloten, zo meldt persbureau Novum vanmiddag.

Foto ANP / Koen van Weel

KPN mag zijn Duitse dochteronderneming E-Plus verkopen aan Telefónica. Dat hebben de aandeelhouders van KPN vandaag tijdens een vergadering besloten, zo meldt persbureau Novum vanmiddag.

Stichting Preferente Aandelen KPN, die bijna de helft van het stemrecht in handen heeft, stemde niet mee. Ondanks dat de stichting niet meestemde, is het wel voor de verkoop van het onderdeel.

Nagenoeg alle aandeelhouders stemden in met de verkoop van E-Plus aan Telefónica, inclusief de Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil. Móvil heeft een belang van dertig procent in KPN. Móvil liet in augustus van dit jaar al weten in te stemmen met de verkoop van E-Plus aan Telefónica.

Angst voor gebruik stemrecht door stichting

Voorafgaand aan de vergadering werd gevreesd dat de Stichting Preferente Aandelen KPN haar forse belang zou gebruiken om mee stemmen. Enkele weken geleden liet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten dat de verkoop niks met het overnamebod van America Móvil te maken heeft en riep de stichting op haar stemrecht niet te gebruiken. Deze oproep herhaalde de VEB aan het begin van de vergadering.

Volgens de voorzitter van de stichting, Jacques Schraven, was de stichting niet van plan om gebruik te maken van hun stemrecht. Dit omdat de verkoop van E-Plus aansluit bij de doelstellingen van de stichting. Schraven zei voor het verkopen van E-Plus te zijn, omdat de transactie ‘grote financiële voordelen’ voor KPN heeft.

Toezichthouders moeten nu instemmen met verkoop

Door het besluit van de aandeelhouders is de verkoop van E-Plus een stap dichterbij. Daarmee is het lot van de Duitse KPN-dochter echter nog niet definitief. Eerst moeten toezichthouders instemmen met de transactie. Enkele weken geleden stelde eurocommissaris Joaquín Almunia dat Brussel deze taak van de Duitse monopoliewaakhond overneemt.

    • Nando Kasteleijn