Koreanen doen stoer tegen Koreanen

None
Foto Kim Hong-Ji / Reuters

Het was gisteren feest in Zuid-Korea. Met het nodige militaire machtsvertoon vierde het land dat zijn leger 65 jaar bestaat. Zo werden er tal van nieuwe wapens gepresenteerd, waaronder een in Korea zelf ontwikkelde hightech langeafstandsraket, waarmee het gehele grondgebied van buurman en aartsvijand Noord-Korea kan worden bereikt. De Dag van de Strijdkrachten was de eerste sinds Noord-Korea eerder dit jaar dreigde met een kernoorlog. President Park Guen-hye benadrukte in een toespraak dat Zuid-Korea nauwe banden met de VS moet blijven onderhouden. Ook moeten de noorderburen weten dat „de kernwapens en raketten waar het zo door geobsedeerd is, waardeloos zijn”. Guen-hye wilde zo de defensieve kracht van het Zuid-Koreaanse leger benadrukken. De twee Korea’s zijn nog steeds officieel in staat van oorlog, na een wapenstilstand in 1953.