Wilders went niet aan Kamervoorzitter uit Marokko

Fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV heeft gisteren verontwaardiging gewekt met een tweet over het Tweede Kamerlid Khadija Arib. Zij verving bij de vergadering van de Tweede Kamer als één van de ondervoorzitters de afwezige voorzitter Anouchka van Miltenburg. Vanuit zijn bankje twitterde Wilders: „Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer.”

Zoals vaker bij uitspraken van Wilders stonden collega-Kamerleden voor de vraag: negeren of reageren? PvdA-leider Diederik Samsom, partijgenoot van Arib, koos voor het laatste. „Arib op de voorzittersstoel bewijst dat de haat van PVV nooit zal winnen van de kracht van dit prachtige land waarin afkomst er niet toe doet.”

De sporadische Twitterberichten van Wilders zijn meestal scherp getoonzet. Toch viel zijn tweet van gisteren op omdat Wilders altijd zegt in zijn kritiek een onderscheid te maken tussen de islam als geheel en personen. „Ik spreek altijd over moslims als groep. Ik val nooit individuen aan”, zei hij bijvoorbeeld in een vraaggesprek met deze krant.

De Koran waaraan Wilders refereert, staat op de tafel van de naast de voorzitter gezeten griffier en behoort tot de vaste reeks boeken in de zaal.