Knetterende familiehaat

None

gaan // toneel Familie Het Toneel Speelt Tournee t/m 25/1. hettoneelspeelt.nl

De herneming van Familie (2000), naar de tekst van Maria Goos, is weer een triomf. Goos schreef een messcherpe en inktzwarte tragikomedie, die knaagt aan de waarden van gezin en familie, en oergeestig is. De familie bestaat uit broer Nico en zus Bibi met partners en hun ouders, die bijeenkomen om samen te zijn nu moeder nog maar kort te leven heeft. Bij elk gesprek wordt duidelijker dat ze elkaar niet mogen. In de knetterende dialogen van Goos krijgen de personages schitterend vorm. Niemand blijft ongeschonden, maar ondanks de hatelijkheden komt gelukkig niet alles op tafel. Maar het slot is ongemakkelijk: een moment van verstilling en beroering blijft uit. Familie dient op het repertoire te staan en gespeeld te worden, zoals Ibsen en Tsjechov.

    • Ron Rijghard