Kickboksfilm Wolf favoriet bij Gouden Kalveren

Marwan Kenzari is genomineerd voor het Gouden Kalf van beste acteur voor zijn hoofdrol in de film Wolf.
Marwan Kenzari is genomineerd voor het Gouden Kalf van beste acteur voor zijn hoofdrol in de film Wolf. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlandse kickboksdrama Wolf is met acht nominaties dit jaar de koploper in de race om de Gouden Kalveren. De zwart-witfilm van Jim Taihuttu maakt kans op een Kalf voor onder meer beste film en een voor beste acteur voor de rol van Marwan Kenzari.

Ook Borgman maakt kans op een Kalf voor beste film. De Thriller van Alex van Warmerdam werd vijfmaal genomineerd. De regisseur maakt niet alleen kans op een Kalf voor zijn regie maar ook voor zijn scenario. Daarnaast werd Hadewych Minis genomineerd voor haar hoofdrol en Van Warmerdams echtgenote Annet Malherbe voor haar bijrol.

Naast Borgman werd ook voor Alles Is Familie een echtpaar genomineerd. Kim van Kooten is genomineerd voor haar scenario, terwijl haar echtgenoot Jacob Derwig kans maakt op een Gouden Kalf voor zijn bijrol in de film.

Boven Is het Stil van Nanouk Leopold is de laatste genomineerde voor beste film. Ook deze film kent vijf nominaties, waaronder een voor beste mannelijke bijrol van Wim Opbrouck.

Vrijdag worden de Kalveren uitgereikt

De Marathon van Diederick Koopal werd driemaal genomineerd. Stefan de Walle dingt mee naar een Kalf voor beste acteur, Martin van Waardenberg voor beste mannelijke bijrol en Georgina Verbaan voor beste vrouwelijke bijrol.

Ook de arthousefilm De Ontmaagding van Eva van End van Michiel ten Horn maakt kans op drie Gouden Kalveren. Vivian Dierickx werd genomineerd voor beste actrice, Jacqueline Blom voor beste vrouwelijke bijrol en Djurre de Haan voor beste muziek.

De Gouden Kalveren worden aanstaande vrijdag uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De ceremonie in de Stadsschouwburg in Utrecht wordt gepresenteerd door actrice Anna Drijver en is de afsluiting van het Nederlandse Film Festival, dat op 25 september van start ging. (Novum)