Jon Fosse maakt opmerkelijke sprong in Nobellijst Ladbrokes

Jon Fosse (Foto Jarle Vines)

Een tot dusver relatieve outsider voor het winnen van de Nobelprijs voor de Literatuur, de Noor Jon Fosse (1959), heeft in korte tijd een grote sprong gemaakt in de kansenlijst van wedkantoor Ladbrokes.

Stond Fosse eerst nog op 1/100, inmiddels staat hij op 1/9.

Dat meldt The Guardian.

Fosse stijgt inmiddels zo snel dat de constatering van de Britse krant alweer achterhaald is. Tijdens het schrijven stond hij nog op 1/14, wat ook al een flinke stap was.

Fosses opmars in de lijst valt te verklaren vanuit het feit dat er in een korte tijdspanne veel op Fosse is ingezet vanuit zijn thuisland Noorwegen. Ladbrokes zag zich daardoor genoodzaakt om de factor waarmee iedere ingezette euro, of in dit geval pond, vermenigvuldigd wordt, naar beneden te brengen. Een woordvoerder van Ladbrokes zei tegen de Britse krant:

“There were quite a few bigger-than-average bets in Fosse’s home country of Norway – nothing untoward, but he was well-backed so we cut the odds from 100/1 first to 33/1, and then to 14/1. It was quite a dramatic tumble, especially for an outsider.”

Intussen staat Haruki Murakami nog steeds bovenaan de Ladbrokes-lijst. Voor iedere ingelegde pond krijgt de gokker er bij Japanse winst drie terug. Murakami wordt gevolgd door Joyce Carol Oates en Peter Nadas.

Fosse, auteur van drama, proza, essays en poëzie, bezet plek vier. Met name Fosses status als toneelschrijver is groot. Drie jaar terug schreef Kester Freriks in NRC Handelsblad over Slapeloos, een boek van Fosse.

    • Sebastiaan Kort