President Peres brengt bezoek aan koning

Foto Robin Utrecht

De Israëlische president Shimon Peres heeft gisteren een bezoek gebracht aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima in paleis Noordeinde in Den Haag. Zijn driedaagse bezoek aan Nederland is vandaag afgesloten. Peres heeft het koninklijk paar uitgenodigd om naar Israël te komen.

In een gesprek met premier Rutte en later in een toespraak voor leden van de Eerste en Tweede Kamer riep Peres Nederland op richtlijnen uit te stellen met beperkingen voor Israëlische bedrijven die actief zijn in de bezette gebieden. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Europese Unie onlangs gevraagd hetzelfde te doen. Hij wil de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen een impuls geven.

Daarnaast speelt nog een andere Europese richtlijn die verbiedt dat op producten afkomstig uit de bezette gebieden het label Made in Israel staat. Deze zaak ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. Volgens Peres zal bij een vredesverdrag de kwestie automatisch zijn opgelost omdat dan sprake is van een nieuwe landkaart met duidelijke grenzen.

De 90-jarige Peres toonde zich in zijn toespraak in de Eerste Kamer optimistisch over de vredesbesprekingen.