Iets meer vileine nichtenlol had ‘Chez Nous’ geholpen

None

Chez Nous lijkt veel van de Rotterdamse surprisehit De Marathon te kopiëren. Een Rotterdamse garage, een Amsterdamse nichtenkroeg: beide blijken thuishonk voor gemakzuchtige kerels met het hart op de juiste plek. Maar als patriarch Stefan de Walle/John Leddy ziek wordt en een stapel onbetaalde rekeningen opduikt, dreigt zijn garage/kroeg in handen te vallen van een Turkse autohandelaar/semihomofobe discohouder. Tenzij de monteurs/stamgasten iets geks verzinnen: de marathon lopen/een kostbaar collier stelen. De finale is een groot evenement: de Rotterdamse marathon/Canal Pride.

Spil in Chez Nous is Bertie (Alex Klaassen), die reuring in café Chez Nous brengt met Anita Meyer-vertolkingen in travestie. Tot adoptievader Adje ziek wordt en biologische vader Helmer (Peter Faber) binnenstapt met een oplossing voor de financiële misère: een inbraak in Mission Impossible-stijl. Al doende wordt menig probleem opgelost: vaderbinding, de verliefdheid van Marokkaan Rachid (Achmed Akkabi) op de buurjongen, Gijs (Thomas Acda) wiens vrouw denkt dat hij homo is.

Er is niets mis met vaderlandse komedies die via vergezochte ontwikkeling een ruimdenkend groepsgevoel bevestigen. Toch doet wat bij De Marathon werkte, in Chez Nous geforceerd aan. Wat ontbreekt? Snedige, sarcastische dialogen en melodrama. In Chez Nous is iedereen lief en aardig – wat vileine nichtenlol had geholpen – en staat eigenlijk niets op het spel.

    • Coen van Zwol