De ene Van Ojik is de andere niet

Hij is op dit moment een serieuze gesprekspartner van het kabinet. Maar over zijn inzet bij de onderhandelingen stuurde GroenLinks-leider Bram van Ojik de afgelopen week twee verschillende boodschappen de wereld in.

Bron van verwarring is het essay ‘Kiezen om te delen’, waarin Van Ojik pleit voor een „moderne, brede verzorgingsstaat”. Eén van de concrete punten: hij wil dat er op dit moment niets verandert aan de werkloosheidsuitkering WW. „Zolang er iedere dag honderden werklozen bijkomen in Nederland, kan ik een verschraling van de WW niet voor mijn rekening nemen.”

Maar in de ‘tegenbegroting’ die Van Ojik presenteerde als alternatief voor de Miljoenennota, bepleit zijn partij juist wél een radicale aanpassing van de uitkering: beperking van de WW-duur tot maximaal twaalf maanden per 2016.

Van Ojik geeft toe dat de twee verschillende boodschappen „verwarrend” kunnen zijn. Zijn verklaring: de tegenbegroting van GroenLinks moet niet worden gezien als een „inzet voor onderhandelingen” maar als „een alternatief voor het kabinetsbeleid”. „Zo hebben we ook voor 16 à 17 miljard aan lastenverschuivingen ingeboekt, al snappen we ook wel dat we die niet in één keer binnenhalen. Dat is natuurlijk niet op voorhand een realistisch bedrag.”