Gouden Griffel voor ‘Spinder’

Schrijver Simon van der Geest (1978) heeft de Gouden Griffel gewonnen met zijn kinderboek Spinder. Hij kreeg de prijs gisteren op het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. Van der Geest won in 2011 dezelfde onderscheiding voor zijn boek Dissus, een bewerking van de Odyssee. Spinder, een verhaal over een broedertwist die uit de hand loopt, is Van der Geests derde boek. Hij werd geprezen om zijn literaire kracht, terwijl hij óók toegankelijk blijft schrijven. „Anders is het net alsof je een superlekkere taart bakt, maar hem bovenop de kast zet”, zei hij vrijdag in deze krant. Spinder was favoriet voor de Griffel. Het was volgens NRC Handelsblad een van de beste boeken van vorig jaar: „Van der Geest kiest niet voor een makkelijke oplossing”, schreef Thomas de Veen. „Dat Spinder zo veel diepgang heeft én tegelijk zo’n aansprekend kinderboek is, is van grote klasse.”