Faillissement Oad kost SGR recordbedrag

Oad ging vorige week failliet. Het kost de SGR een recordbedrag om de tachtigduizend gedupeerden daarvoor schadeloos te stellen. Foto ANP / Vincent Jannink

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) is naar schatting ruim twintig miljoen euro kwijt aan de schadeloosstelling van vakantiegangers die een reis hadden geboekt bij het failliete Oad. Dat is de grootste schadepost sinds het fonds in 1983 werd opgericht, laat directeur Erik Jan Reuver vandaag desgevraagd weten aan persbureau Novum.

“Het is een flinke hap uit onze kas, maar we kunnen het dragen”, aldus Reuver. Hij benadrukt dat het om een ruwe schatting gaat. Mogelijk kan het enkele miljoenen meer of minder zijn. De SGR heeft nu in totaal zo’n 85 miljoen in kas.

De twintig miljoen euro worden verdeeld over zo’n tachtigduizend Oad-klanten die op vakantie zouden gaan. Het betreft in totaal dertigduizend boekingen, aldus de SGR.

Sinds de stichting dertig jaar geleden werd opgericht, betaalde zij tot nu toe 46,5 miljoen euro aan gedupeerde klanten. Om zulke bedragen te kunnen uitbetalen, vraagt de SGR een jaarlijkse bijdrage van haar leden.

De Oad Groep ging vorige week failliet. Enkele onderdelen van de reisorganisatie maken een doorstart. Het gaat om onder meer het busbedrijf van Oad en SRC-Cultuurvakanties. Driehonderd van de bijna tweeduizend banen blijven daardoor behouden.

D-Reizen neemt deel van Globe-reisbureaus over

D-Reizen neemt 81 van de 140 Globe-reisbureaus over uit de failliete boedel van de Oad Groep. Dat heeft de reisorganisatie uit Hoofddorp vandaag bekendgemaakt, meldt Novum. Volgens D-Reizen blijven door de overname ongeveer 250 banen behouden. In totaal werkten er bij alle Globe-reisbureaus achthonderd mensen.

De Globe-reisbureaus gaan verder onder de naam D-Reizen. Het totaal aantal reiswinkels van D-Reizen komt door de aankoop op 270.

De aankoop van de Globe-winkels heeft geen consequenties voor de huidige vestigingen van D-Reizen.

“We hebben alleen de vestigingen gekocht in plaatsen waar we zelf nog niet zaten”, legt directeur Will van den Hoogen uit. “Door de aankoop hebben we nu een betere landelijke dekking.”

De curatoren van Oad hebben nu vier onderdelen uit de boedel weten te verkopen. Oad Business Travel is gekocht door Munckhof Groep en de Oad-busreizen zijn opgepikt door de directeur van Oad met hulp van een investeerder. SRC Cultuurvakanties werd teruggekocht door de voormalige directeur. In totaal zijn door de verkopen nu 720 van de tweeduizend banen bij Oad behouden.