Faillissement NY City Opera

De New York City Opera, naast de Metropolitan het tweede operagezelschap van de stad, is failliet. Na de seizoensopening met Anne Nicole van Mark-Anthony Turnage liet het huis weten 7 miljoen dollar nodig te hebben voor de rest van het seizoen. Een inzamelingsactie, die in enkele dagen tijd 1 miljoen dollar bijeen moest brengen, leverde maar 300 duizend dollar op. Daarop werden alle producties geannuleerd. De faillissementsprocedure is in gang gezet.

Sinds 1943 wilde de New York City Opera de ‘volksopera’ zijn: betaalbaar, een plek waar zangers ervaring op konden doen en waar naast ijzeren repertoire ook nieuw (Amerikaans) werk werd uitgeprobeerd. In 2011 verruilde het zijn vaste huisvesting voor producties op diverse locaties.

Burgemeester Michael R. Bloomberg, zelf een kunstmecenas, zei dat noch de stad, noch hijzelf in staat zijn een opera te redden waarvan „het businessmodel niet schijnt te werken.”