Experts VS praten met Noord-Korea over overleg atoomprogramma

Archiefsatellietbeelden van het complex in Yongbyon, Noord-Korea. De kernreactor zou weer zijn herstart.
Archiefsatellietbeelden van het complex in Yongbyon, Noord-Korea. De kernreactor zou weer zijn herstart. Foto AP/ GeoEye-IHS Jane's Defence Weekly

Deskundigen uit de Verenigde Staten hebben vandaag overleg gevoerd met Noord-Koreaanse functionarissen. Ze spraken in een hotel in Londen over de hervatting van de vastgelopen onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Het zeslandenoverleg ligt al sinds 2008 stil.

Stephen Bosworth, voormalig Amerikaanse gezant voor Noord-Koreabeleid, zei volgens persbureau AP na de bespreking dat deze “hoffelijk en respectvol” verliep. Wat er precies besproken is en of er vooruitgang is geboekt, weigerde hij te zeggen, want “dat is een vraag voor de regeringen, niet voor mij”. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan AP dat er Noord-Koreaanse functionarissen in het land zijn voor informele diplomatieke gesprekken.

Noord-Korea wil dat het Zeslandenoverleg wordt hervat, maar zonder voorwaarden vooraf. De VS hebben dit voorstel verworpen. Zij willen dat het land eerst zijn belofte waarmaakt om werk te maken van ontwapening. China en Rusland, twee van de overige landen, steunen hervatting van het overleg. Zuid-Korea en Japan zijn vooralsnog terughoudend.

In 2003 kwamen de zes landen voor het eerst met het overleg om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

‘Meer bewijs dat kernreactor is herstart’

Volgens het U.S.-Korea Institute van de Johns Hopkins-universiteit zou uit een satellietfoto blijken dat Noord-Korea een kernreactor heeft herstart, waarmee mogelijk plutonium voor bommen kan worden geproduceerd. Dat schrijft AP. In april sprak het land al over het voornemen om de reactor in Yongbyon te herstarten. Die was sinds 2007, als onderdeel van een ontmantelingsdeal uit het overleg, gesloten.

Op de satellietfoto’s van 19 september zou volgens het instituut te zien zijn dat er heet water wordt vrijgelaten door een afvoerpijp die onderdeel is van het koelingssysteem van de reactor. Noord-Korea heeft zelf nog niet officieel bevestigd dat de reactor in Yongbyon weer is opgestart.

    • Frank Huiskamp