Energierekening komende drie jaar omlaag

Foto ANP / Lex van Lieshout

De energierekeningen van consumenten en bedrijven gaan de komende drie jaar flink omlaag. Dat bevestigt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan nrc.nl. Dit komt doordat ACM de tarieven voor transportkosten gaat verlagen.

De verlaging vindt plaats over een periode van drie jaar, wat uiteindelijk een besparing van 2,1 miljard euro oplevert. In mei van dit jaar werd nog uitgegaan van een winst van 500 miljoen. Volgens AMC-woordvoerder Bob van ’t Klooster levert dit vooral een besparing op voor grootgebruikers, maar uiteindelijk gaan consumenten er ook enkele tientjes per jaar op vooruit.

De ACM stelt elke drie jaar de maximale tarieven vast voor de netbeheerders, omdat er geen concurrenten zijn. De tariefverandering betekent dat de regionale netbeheerders hun tarieven in de komende drie jaar met gemiddeld 8 procent laten dalen. Bij Tennet komen de prijzen 7 procent lager uit. De prijs van gas daalt bij de regionale netbeheerders met gemiddeld 6,5 procent en bij Gasunie Tranport Services met 5 procent.

    • Nando Kasteleijn