ECB houdt rente op laagste niveau ooit van 0,5 procent

De Europese Centrale Bank heeft de rente op een half procent gehouden. Dat is vandaag bekendgemaakt. De rente staat hiermee voor de zesde maand op rij (sinds mei) op het laagste niveau in de geschiedenis van de Europese muntunie.

Ook de depositorente en de strafrente bleven onveranderd op respectievelijk een half en één procent. Het was al verwacht dat de ECB niet zou tornen aan de rentes. Later geeft bankpresident Mario Draghi vanuit Parijs een toelichting op het besluit.

Draghi heeft al meerdere keren aangekondigd dat de rente voor een langere periode op een half procent “of lager” blijft. Een lagere rente stimuleert in principe de economie, omdat de rentes aan banken meestal ook bepalend zijn voor rentes in de rest van de economie. De ECB heeft echter al geregeld zijn zorgen geuit dat de monetaire maatregelen slechts sporadisch doorsijpelen naar de reële economie.

Draghi noemde het herstel van de economie van de eurozone twee weken geleden ‘nog altijd fragiel’. De economie van de zeventien eurolanden groeide in het tweede kwartaal voor het eerst in zes kwartalen. Draghi uitte ook zijn zorgen over de hoge werkloosheid, die in augustus twaalf procent bedroeg.

(Novum)