Drie parlementsleden Gouden Dageraad vrijgelaten

Leden van de Gouden Dageraad Nikos Michos (links), Ilias Panagiotaros (midden) en Ilias Kasidiaris (rechts) verlaten de rechtbank nadat ze op borgtocht zijn vrijgelaten.
Leden van de Gouden Dageraad Nikos Michos (links), Ilias Panagiotaros (midden) en Ilias Kasidiaris (rechts) verlaten de rechtbank nadat ze op borgtocht zijn vrijgelaten. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

Drie van de vier parlementariërs van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad die gisteren werden voorgeleid zijn op vrije voeten gesteld. De vierde, Yannis Lagos, blijft in hechtenis in afwachting van een proces, meldt persbureau AP.

Ilias Kasidiaris, woordvoerder van de partij kwam vrij op borgtocht op voorwaarde van een borgsom van vijftigduizend euro en de beperking dat hij het land niet mag verlaten. Kasidiaris zei hij dat slachtoffer is van politieke vervolging. Ook parlementsleden Ilias Panagiotaros en Nikos Michos werden op vrije voeten gesteld op voorwaarde dat ze het land niet verlaten.

De top van Gouden Dageraad, waaronder leider Nikos Michaloliakos, werd afgelopen weekend opgepakt naar aanleiding van de moord medio september op een Griekse rapper. Michaloliakas moet vandaag voor de rechter verschijnen, zijn nummer twee Christos Pappas die zich van het weekend zelf bij de politie meldde, moet morgen voorkomen.

Gouden Dageraad is uitgegroeid tot een van de populairste politieke partijen in Griekenland. De partij lift mee op de onvrede onder de bevolking over de aanhoudende financiële crisis. In de verkiezingen vorig jaar veroverde de partij zeven procent van de stemmen en achttien zetels in het parlement. De extreemrechtse partij wordt in toenemende mate in verband gebracht met geweld, met name tegen migranten.

    • Anouk Eigenraam