Dijsselbloem sluipt een rondje verder met de fractieleiders

Vandaag praat de minister van Financiën voor het eerst met leiders van de oppositie over een lijst concrete voorstellen.

De biechtstoelprocedure is er weer. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) ontvangt vandaag achter elkaar alle fractievoorzitters en financieel specialisten van de ‘constructieve oppositie’. Onder zes ogen hoopt de minister verdere stappen te kunnen zetten in het overleg over de begroting van 2014.

De coalitie hoopt dat tijdens zo’n „veilig” gesprek iets meer duidelijkheid kan ontstaan over waar een compromis mogelijk is: in een groepsgesprek leggen partijen hun eisen doorgaans niet op tafel. De oppositie wacht naar eigen zeggen nog steeds op een „grote beweging” van het kabinet, dat vooralsnog bezig is met „gerommel binnen de marge”.

Gisteravond legde Dijsselbloem de financieel specialisten van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus een document voor met ‘bouwstenen’ voor een akkoord over de begroting. Uitgangspunt is nog steeds een totaal van 6 miljard extra bezuinigingen. Zo is de minister bereid een belastingverhoging gedeeltelijk ongedaan te maken, zou er 500 miljoen extra beschikbaar zijn voor onderwijs en 100 miljoen voor de kinderopvangtoeslag. Om die investeringen te bekostigen en toch het bedrag van 6 miljard te halen, wil Dijsselbloem extra bezuinigen op ministeries, hogere belastingen voor autorijders en een herinvoering van de omstreden ‘vliegtaks’.

Hoewel Dijsselbloem voor zijn lijst nadrukkelijk geput heeft uit de tegenbegrotingen van de oppositie, betoonden zijn gesprekspartners zich na afloop ontevreden over het bod van het kabinet. CDA’er Eddy van Hijum noemde het een „teleurstellende notitie”. D66’er Wouter Koolmees sprak van „schuiven met een paar honderd miljoen, veel te weinig”. Carola Schouten van de ChristenUnie vond het voorstel „zwaar onvoldoende”. De coalitiewoordvoerders uitten zich in voorzichtig positieve bewoordingen.

De oppositiepartijen willen dat het kabinet met veel grotere concessies komt. Zo wil D66 ook praten over het vervroegen van arbeidsmarktmaatregelen uit het sociaal akkoord en eist het CDA dat er „fundamenteel” gesleuteld wordt aan de lastendruk.

Ter verdediging zei Dijsselbloem dat de wensen van de verschillende oppositiepartijen moeilijk met elkaar te verenigen zijn. Toch verwachten bronnen binnen de coalitie dat het sociaal akkoord bij de onderhandelingen zal moeten worden betrokken.

Hoe verder? Na de biechtstoelgesprekken zou de coalitietop bijeenkomen. Daarna zouden alle financieel woordvoerders en de minister elkaar weer ontmoeten. De oppositie verwacht dan meer duidelijkheid over welke partijen nog verder zullen onderhandelen met het kabinet. Vanuit de coalitie klinkt steeds sterker de verwachting dat het CDA niet serieus wil onderhandelen. „Ik hou geen rekening meer met het CDA”, zegt een goed ingevoerde bron bij de coalitie.