Dijsselbloem praat verder met oppositie

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gisteren na afloop van het tweede besloten overleg tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie over de rijksbegroting van volgend jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem praat vandaag opnieuw met een deel van de oppositie. Eén voor één komen de financieel specialisten van de oppositie bij Dijsselbloem langs om te praten over steun in de Eerste Kamer in ruil voor concessies van het kabinet, meldt persbureau Novum. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig voor de rijksbegroting van volgend jaar omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Maandag en gisteren was er ook al overleg, toen met alle deelnemende oppositiepartijen tegelijk. Gisteren legde Dijsselbloem een lijst voorstellen op tafel, maar die kreeg geen enthousiast onthaal.

“Het is een moeizaam overleg. De marges van het kabinet zijn klein”, zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum gisteravond na afloop. Hij zei “oprecht teleurgesteld” te zijn. Volgens hem wordt er “alleen op de millimeter bewogen”. Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees ziet vooral “kleine puntjes” en SGP’er Elbert Dijkgraaf sprak over “klein bier”. Vanuit de ChristenUnie kwam eveneens kritiek. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren doen niet mee aan de gesprekken van vandaag.

Dijsselbloem zelf zei in een reactie juist dat het gesprek nog steeds constructief was. Hij zei na afloop dat er zeker ruimte is om verder te praten: “Zolang we in gesprek zijn, is er optimisme.”

Kabinet doet concessies

De lijst met mogelijke tegemoetkomingen aan de oppositie lekte gisteren deels uit via RTL. Het kabinet zou onder meer bereid zijn tot het terugdraaien van de accijnsverhogingen en van de afbouw van de algemene heffingskorting. Ook zou er een half miljard euro extra voor het onderwijs mogelijk zijn en kan de versobering van de kinderbijslag worden uitgesteld. Het kabinet zou verder veertig miljoen euro extra willen uittrekken voor Defensie en de vliegtaks opnieuw willen invoeren.

Onduidelijk is hoe het kabinet de concessies zou willen financieren. Dijsselbloem hamert er nog steeds op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro. Er is volgens de minister geen financiële ruimte voor alle eisen van de oppositie.

    • Anouk van Kampen