De marteling van eenzame opsluiting

Eenzame opsluiting van personen onder de 18 jaar, een standaardpraktijk in Amerikaanse gevangenissen, is een vorm van marteling. Dat zegt de VN-rapporteur over marteling, Juan Méndez, in de aangrijpende reportage For Their Own Protection op het libertaire kanaal ReasonTV. Alleen in Texas is de straf in 2012 36.000 keer toegepast.

De film geeft twee voorbeelden. Overvaller Michael Kemp lijkt zes maanden eenzaamheid op 17-jarige leeftijd goed te hebben doorstaan. Corey Bauer werd al voor onbepaalde tijd eenzaam opgesloten toen hij 13 was, zoals zijn moeder huilend vertelt, en ging daar volledig aan onderdoor. Of de maatregel dient ter bescherming doet niet terzake, zegt Mendez. Een gevangenis zorgt maar voor een veilige omgeving. Zeven Amerikaanse staten hebben intussen paal en perk gesteld aan het gebruik van isoleercellen voor minderjarigen.

    • Herbert Blankesteijn