D66 uitgenodigd voor avondgesprek in Torentje

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold met Kamerlid Wouter Koolmees, financieel specialist van de partij, eerder dit jaar.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold met Kamerlid Wouter Koolmees, financieel specialist van de partij, eerder dit jaar. Foto ANP/ Phil Nijhuis

D66 is vanavond uitgenodigd in het Torentje van premier Rutte voor overleg. D66-leider Alexander Pechtold zal om 21.30 met Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem spreken, zo heeft een woordvoerder aan persbureau Novum laten weten.

Naast Pechtold zal ook financieel specialist van de partij Wouter Koolmees aanschuiven. Het kabinet zou bereid zijn om niet alleen te praten over maatregelen in de begroting voor volgend jaar, maar ook over de door D66 gewenste hervormingen op de lange termijn. Woordvoerders van CDA en GroenLinks melden dat die partijen nog niet zijn uitgenodigd.

Volgens onze politiek redacteur Derk Stokmans is dit een potentieel interessante ontwikkeling:

“Het betekent dat de inzet wel hoog wordt nu, een teken dat ze het niet verder laten escaleren. Het feit dat Asscher erbij zit, betekent waarschijnlijk dat er ook over het sociaal akkoord gepraat gaat worden. D66 heeft als harde eis dat er daaraan iets moet gebeuren, maar onduidelijk is wat dat precies volgens de partij moet zijn. Zo zouden de partijen wellicht willen vaststellen wat D66 eventueel wil opgeven en wat ze als minimumeisen stelt.”

De NOS meldt op gezag van bronnen dat het gesprek betrekking heeft op de hervormingen op de arbeidsmarkt. D66 wil die sneller invoeren dan het kabinet.

Voorafgaand aan het gesprek met D66 zouden volgens de NOS PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in gesprek zijn met premier Rutte en minister Dijsselbloem over de mogelijkheden.

Algemeen overleg uitgesteld

Aanvankelijk was voor vanavond een overleg met alle zes oppositiepartijen tegelijk gepland, maar dit ging op het laatste moment niet door. Het overleg is verplaatst naar morgenmiddag en dan zal minister Dijsselbloem ook met een nieuwe brief met voorstellen aan de oppositie komen. Dit lukte niet, zoals gepland, vanmiddag, waarschijnlijk omdat het kabinet meer tijd nodig heeft om binnen de coalitie te overleggen.

Oppositiepartijen hebben vooralsnog niet heel enthousiast gereageerd op de handreikingen van het kabinet. Dat zoekt naar steun in de Eerste Kamer voor het bezuinigingspakket van zes miljard, omdat de coalitie daar geen meerderheid heeft.