Cameron moet zijn partij vandaag geruststellen

Cameron houdt vandaag een toespraak op zijn partijcongres

De Tories kondigden al maatregelen aan om zich te verweren tegen Labour en de eurosceptici

None

Het lijkt rustig bij de Conservatieven in Manchester. Het interne gekonkel, immer aanwezig op het jaarlijkse partijcongres, blijft achterwege. De rechtervleugel van de Britse regeringspartij houdt zich koest. Zelfs Boris Johnson, de burgemeester van Londen en voor sommigen de gedroomde opvolger van premier David Cameron, op wie altijd kan worden gerekend voor wat opruiende woorden, hield gisteren een ingetogen toespraak.

Toch is achter de schermen angst voelbaar. Van de rechterzijde valt de eurosceptische UK Independence Party aan, van de linkerzijde blijkt Labourleider Ed Miliband een steviger concurrent dan gedacht. En de volgende verkiezingen – Europese en lokale – zijn over slechts acht maanden.

Aan Cameron vandaag, in zijn toespraak op het congres, de taak zijn partij gerust te stellen. De achterban verwijt hem nog altijd dat hij de Tories drie jaar geleden niet aan een meerderheid hielp, waardoor ze werden gedwongen tot een coalitie met de Liberaal-Democraten. Daardoor zou de premier ‘te soft’ zijn geworden op juist die terreinen waarop UKIP het hardst campagne voert: Europa en immigratie.

Tegelijkertijd moet Cameron de kiezers overtuigen dat de Conservatieven begrip hebben voor hun (financiële) zorgen. Miliband, die vorige week tijdens zijn het Labourcongres een onverwacht sterk optreden had, wijst erop dat het economische herstel langzamer gaat dan beloofd, en niet ten goede komt aan ‘de gewone man’. Hij stelt zich op als strijder tegen de gevestigde belangen, onder andere projectontwikkelaars en multinationals. Zijn populistische belofte om, als hij in 2015 de verkiezingen wint, twee jaar lang de energieprijzen te bevriezen, gaf Labour in de peilingen onmiddellijk een voorsprong.

Camerons ministers gaven de afgelopen dagen de aftrap. Om de achterban tevreden te stellen, die nog altijd boos is over het homohuwelijk, werd een belastingvoordeel voor getrouwde stellen aangekondigd. Om te laten zien dat de Conservatieven de stijgende kosten van levensonderhoud signaleren, werd een verhoging van de benzineaccijnzen geschrapt, en nog eens herhaald dat gemeentelijke belastingen zijn bevroren.

Minister van Financiën, George Osborne kwam met een plan om uitkeringen voor langdurig werklozen te verbinden aan maatschappelijke dienstverlening. Minister van Justitie Chris Grayling maakt een einde aan gevangenisprivileges. Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, wil het recht van illegalen op beroep na een bevel tot uitzetting beperken.

Zoals de slogan van het partijcongres luidt: „Voor hardwerkende mensen.” De ondertitel somt Conservatieve successen op: „Uitkeringen beperkt, misdaad naar beneden, immigratie beperkt.” Daarmee laten de Tories zien waar wat hen betreft de prioriteiten liggen. De LibDems verwezen eerder naar de verhoging van de belastingvrije voet, de gratis schoolmaaltijden, en de ‘eerlijker economie’.

Cameron zou vandaag met een heldere Conservatieve boodschap komen, en zich afzetten tegen Labour. Hij zou benadrukken dat welvaart hand in hand gaat met een sterk bedrijfsleven. Onder zijn leiding zijn „winst, winst maken, belastingverlagingen, en ondernemen geen vieze, elitaire woorden”. „Zij zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing omdat het niet de regering is die banen creëert maar het bedrijfsleven. Bedrijven zorgen voor lonen, en dus eten op tafel, hoop voor families en succes voor ons land.”

De premier zou duidelijk maken dat alleen de Conservatieven van het Verenigd Koninkrijk „een land van kansen” maken. „Laat ons ons werk afmaken.” Een stem voor UKIP snoept een stem af van de Tories, wat de kans op een meerderheid bij de parlementsverkiezingen van 2015 verkleint.

Het is die angst die de interne kritiek op Cameron doet verstommen. Nu is het tijd om eenheid te tonen.

    • Titia Ketelaar