Cameron: Groot-Brittannië nog niet uit crisis, maar wel op de goede weg

Cameron vandaag tijdens zijn toespraak.
Cameron vandaag tijdens zijn toespraak. Foto AFP / Paul Ellis

Groot-Brittannië heeft de schuldencrisis nog niet achter zich gelaten, maar er is reden om optimistisch te zijn. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag in zijn afsluitende toespraak op het partijcongres van de Conservatieven, in Manchester.

Volgens Cameron gaat het beter sinds zijn partij is begonnen aan de coalitie met de Liberaal-Democraten.

“Drie en een half jaar later beginnen we aan de ommekeer: de staatsschuld daalt, de economie groeit, het aantal werkende mannen en vrouwen stijgt.”

Cameron pleitte voor belastingverlagingen, omdat dat volgens hem de beste manier is om de levensstandaard te verhogen. Hij sprak zich uit tegen de plannen van oppositiepartij Labour om ondernemingen meer belasting te laten betalen. Dat is “schadelijk en onlogisch”.

“Winst, winst maken, belastingverlagingen en ondernemen zijn geen vieze, elitaire woorden. De regering creëert geen banen, dat doen bedrijven. Bedrijven zorgen voor lonen, en dus eten op tafel, hoop voor families en succes voor ons land.”

Cameron moest angstige partij geruststellen

Groot-Brittannië gaat over acht maanden weer naar de stembus. Ondanks dat intern gekonkel, vrijwel altijd aanwezig op het jaarlijkse partijcongres, dit keer achterwege blijft, is de angst voelbaar achter de schermen bij Camerons partij. Onze correspondent Titia Ketelaar schrijft vandaag in NRC waarom dat is:

“Van de rechterzijde valt de eurosceptische UK Independence Party aan, van de linkerzijde blijkt Labourleider Ed Miliband een steviger concurrent dan gedacht.”

Aan Cameron was het daarom vandaag om zijn partij gerust te stellen. Ketelaar:

“De achterban verwijt hem nog altijd dat hij de Tories drie jaar geleden niet aan een meerderheid hielp, waardoor ze werden gedwongen tot een coalitie met de Liberaal-Democraten. Daardoor zou de premier ‘te soft’ zijn geworden op juist die terreinen waarop UKIP het hardst campagne voert: Europa en immigratie.
Tegelijkertijd moet Cameron de kiezers overtuigen dat de Conservatieven begrip hebben voor hun (financiële) zorgen.”

    • Peter Zantingh