Bij Suske en Wiske zijn zombies gestileerde monstertjes

Decennia terug waren zombies een obscuur cultverschijnsel, maar de laatste jaren zijn de levende doden mainstream. Voor de jongsten was de zombie nog geen onderwerp. Tot vorige week, toen het nieuwste Suske & Wiske-album verscheen, Barabas de Balorige. Ook in deze kinderstrip duiken zombies op, als een mislukt verjongingsvirus van professor Barabas in verkeerde handen valt.

Zombies zijn bij Studio Willy Vandersteen (tekeningen: Luc Morjaeu, tekst: Peter van Gucht) geen gore, vieze pulpbaksels, maar gestileerde monstertjes. Met lichtgevende ogen, een ongezonde grauwe teint en vervaarlijke snijtanden. Klein zijn ze ook, peuters – dat deel van het virus werkt wel – met de kracht van volwassenen. Hun teksten zijn beperkt tot „Heel de wereld zombie” en „Zombie maken.”

In het verhaal keert Barabas teleurgesteld de wetenschap de rug toe. Hij flitst zich naar de oertijd om te ontdekken dat de menssoort toen al niet deugde. Suske en Wiske halen hem terug. Net als na Sidonia, Jerommeke en Lambik ook Suske verschrompelt tot een grijs bijtertje, verspreidt Wiske een reddend anti-virus. Wereld gered, en de kinderziel klaar voor het echte werk.