Asscher: extra geld om oudere werkloze aan werk te helpen

Uitzendbureaus kunnen de komende twee jaar tot maximaal 1.500 euro krijgen voor elke werkloze 55-plusser die ze aan een baan helpen. Dat staat in het ‘Actieplan 55PlusWerkt’ dat vanochtend in Amsterdam is gepresenteerd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en uitkeringsinstantie UWV.

Het kabinet heeft in overleg met vakbonden en werkgevers 67 miljoen euro gereserveerd voor oudere ww’ers. Naast de nieuwe maatregel waarbij werkbemiddelaars worden beloond, krijgen oudere werklozen ook geld aangeboden voor scholing (maximaal 750 euro) en breidt het UWV zal het aantal netwerktrainingen voor ouderen flink uit. Nu komen er via het UWV per jaar zo’n 18.000 werkloze ouderen aan een baan. Door het nieuwe plan zouden dat er tot 9.000 méér moeten zijn.

Het afgelopen jaar nam het aantal 55-plussers met een werkloosheidsuitkering toe van 23.000 tot 102.000. Na een jaar heeft maar 27 procent van de werkloze 55-plussers weer een baan gevonden, bij de ww’ers onder de 55 is dat bijna de helft.

Naast dit ‘actieplan’ worden er juist nu ook afspraken gemaakt met bedrijfssectoren om ouderen vervroegd te laten uittreden. Jurriën Koops, directeur sociale zaken van de bond van uitzendbureaus ABU noemt dat „riskant”. „We dreigen in de val te lopen van de jaren tachtig, waarin we het beeld hebben gecreëerd dat oudere werknemers sneller ziek zijn en minder productief worden. Dat proberen we nu juist op te lossen.”