Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Amsterdam krijgt nieuw theater dankzij unieke samenwerking

Artist impression van Theater Amsterdam, ontworpen door architect Dick Venneman
Artist impression van Theater Amsterdam, ontworpen door architect Dick Venneman

Amsterdam krijgt een nieuw theater. In april 2014 moet in de westelijke Houthavens (kaart) Theater Amsterdam gereed zijn voor de eerste première. Het theater krijgt één zaal: een hal van 4.200 vierkante meter, met 700 zitplaatsen, die bij grote vraag kunnen worden uitgebreid naar 1.100. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Gebouw en theaterproductie worden volledig privaat gefinancierd, door productiebedrijf Imagine Nation van Robin de Levita (producent van Broadwayshows en de musical Soldaat van Oranje) en Kees Abrahams.

Het bedrijf heeft financiers in onder meer Groot-Brittannië. Hoeveel productie en gebouw kosten, wordt niet bekendgemaakt. Ingewijden schatten het totaal op ruim tien miljoen euro. Het gebouw wordt in delen opgeleverd vanaf november. De eerste verdieping van het theater is al klaar.

Imagine Nation gaat in Theater Amsterdam uitsluitend eigen producties programmeren. De eerste voorstelling wordt Anne, een nieuwe, langlopende theaterproductie naar het dagboek van Anne Frank, geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter op verzoek van het Anne Frank Fonds in Basel.

Opvallende samenwerking: vrije producent met gesubsidieerd gezelschap

De samenwerking is opvallend, omdat een vrije producent de expertise van een gesubsidieerd gezelschap inhuurt: het NT krijgt voor zijn inspanningen betaald. Zakelijk leider Walter Ligthart wil geen concreet bedrag noemen, “want dat weten we nog niet precies, maar er zijn een aantal ‘richtdagen’ afgesproken, onder meer voor de beschikbaarheid van Theu, en het gebruik van decor- en kostuumatelier waarvoor het NT een fee krijgt.”

Daarnaast heeft het NT recht op een deel van royalties, volgens Ligthart “een klein percentage van de eventuele winst”. Het gezelschap heeft voor zijn betrokkenheid toestemming gevraagd en gekregen van de Raad voor Cultuur en het Ministerie van OCW.

Om uit de kosten te komen moet het “ten minste twee jaar lang zeven avonden per week vol zitten”, schat De Levita. Dat is naar voorbeeld van het succes van Soldaat van Oranje. Maar of zo’n toevalstreffer herhaalbaar is? Hij lacht: “Ja, het is een enorm risico.”