Zangeres Britse band: waarom zou ik online vrouwenhaat moeten pikken?

“Act like a slut, get treated like a slut.” Lauren Mayberry zit in een band “geboren op het internet”, zoals ze zelf zegt, maar de zangeres van het Schotse Chvrches ziet niet in waarom ze dit soort vrouwonvriendelijke opmerkingen van mensen online zou moeten pikken. Ze schreef een essay voor The Guardian.

Zangeres Lauren Mayberry van Chvrches tijdens Virgin Mobile FreeFest in Maryland eind september. Foto AP/ Owen Sweeney

“Act like a slut, get treated like a slut.” Lauren Mayberry zit in een band “geboren op het internet”, zoals ze zelf zegt, maar de zangeres van het Schotse Chvrches ziet niet in waarom ze dit soort vrouwonvriendelijke opmerkingen van mensen online zou moeten pikken. Ze schreef een essay voor The Guardian.

De frustratie bij Mayberry (25) speelt al wel langer, maar vorige week liet ze zich voor het eerst uit over seksistische berichten die mensen haar sturen. Vooral via Facebook, berichten die ze naar eigen zeggen getrouw allemaal leest. De band, die net zijn debuutalbum heeft uitgebracht, plaatste daar het volgende voorbeeld:

“Alsjeblieft, jongens, stop hiermee.” Een vriendelijk genoeg verzoek. Het grote aantal reacties onder het veel gelezen bericht varieerden van de “ontzette en steun betuigende tot de beledigend verachtelijke”, zo schrijft Mayberry in The Guardian. Zo werd er onder andere gezegd:

“This isn’t rape culture. You’ll know rape culture when I’m raping you, bitch”

“I have your address and I will come round to your house and give u anal and you will love it you twat lol”

“It’s just one of those things you’ll need to learn to deal with. If you’re easily offended, then maybe the music industry isn’t for you”

Meer dan eens een lange huilbui op het toilet

Des te meer reden om dit wat grotere relaas te schrijven, vond de zangeres. Vooral dat laatste: omdat ik in dit vakgebied werkzaam ben, moet ik dit maar ondergaan?

“Maar betekent dit dat ik maar moet accepteren dat het oké is dat mensen opmerkingen als deze maken, omdat dat gewoon de manier is waarop vrouwen in mijn positie worden toegesproken?”

Hoewel het merendeel van de berichten die de band krijgt positief is, blijven vooral de “agressieve, opdringerige” berichten hangen. Mayberry geeft toe af en toe in huilen te zijn uitgebarsten:

“Ik schaam me ervoor dit te moeten toegeven, maar tijdens de afgelopen tour heb ik meer dan eens een lange toilethuilbui gehad, die gepaard ging met een “kom op, krijg een beetje grip op jezelf, je kunt dit”-gesprek met mezelf in de spiegel wanneer ik heel moe was. Maar dan, wanneer als het gesnotter was opgehouden, vroeg ik mezelf: waarom zou ik hierom moeten huilen? Waarom zou ik me geschonden, oncomfortabel en gedenigreerd moeten voelen? Waarom zouden we allemaal maar stil moeten blijven?”

Chvrches - The Mother We Share

Terug naar de basis: een beetje respect

Ze heldert twee dingen op: nee, ik ben geen mannenhater. Wel een feminist, maar van het type dat alleen maar gelijkheid tussen de sekses wil. En nee, ik probeer niet te doen alsof mannen dit soort opmerkingen niet ook krijgen. “Maar het aantal beledigende berichten aan mijn adres is vergeleken met dat aan mijn mannelijke mede-bandleden onmiskenbaar hoger.”

Mayberry pleit voor het teruggaan naar “the basics”: een beetje empathie, een beetje respect, nadenken voordat je iets zegt:

“Misschien is het de persoonlijke kant van online interactie die deze mannen niet kunnen begrijpen.

Dat ze deze discussie begint, heeft niets te maken met zelfmedelijden of zelfingenomenheid, schrijft ze.

“Mijn hoop is dat als er ook maar iets goeds uit dit stuk voortkomt, het een gesprek start of het gesprek voortzet dat al gaande is, anderen aanmoedigend om niet de huidige status quo te accepteren en dat onze band door kan gaan met de dingen waarmee we bezig zijn. Op onze eigen manier, op onze eigen voorwaarden.”

Chvrches - Recover

Positieve reacties, maar ook: moet je je dit zo aantrekken?

Vele online media hebben het vandaag over Mayberry’s stuk. Van Pitchfork en Rolling Stone tot NME en The Huffington Post. Op Twitter zijn de reacties veelal bemoedigend, van vrouwen en van mannen:

Twitter avatar KatieDuTemple Katie DuTemple Thank you Lauren Mayberry from @CHVRCHES for standing up and bringing this to everyone’s attention. http://t.co/F1NB1LaoVE
Twitter avatar anthonymcg Anthony Mc Guinness Genuinely angry that this is something women in her position have to put up with: http://t.co/AeOTMNahuW
Twitter avatar imcraigoc Craig O’Callaghan Just read the @CHVRCHES Guardian ed. For as long as people sending such foul messages exist I’ll remain baffled by the human race.
Twitter avatar DannyBloem Danny Bloem Zangeres Chvrches reageert op sexisme. Mooi en goed betoog. Lauren Mayberry: ‘I will not accept online misogyny’ http://t.co/VlvyrSYrhq

Onder het artikel zelf reageren mensen ook overwegend positief, op een enkeling met een kritische noot na (nog los van enkele verwijderde berichten, die “de regels overtraden”). Die kritiek is dan vooral gericht op de vraag of ze zich dit soort opmerkingen zo moet aantrekken:

“Het is jammer dat je zulke beledigende berichten van anonieme onbekenden krijgt, maar lees ze niet als je niet voor jezelf kunt vaststellen dat ze de afwijkende vreemdeling vertegenwoordigen, tussen al die (waarschijnlijk) positieve opmerkingen van mensen die de muziek waarderen.”

“Als je je beledigd voelt, dan accepteer je het, omdat je andere mensen je op de kast laat jagen. Er is geen empathie op het internet, omdat er geen begrip of verstand is. Het zijn allemaal maar letters en plaatjes verzonden door mensen bij wie er misschien een steekje los zit of die het gevoel hebben dat het internet de plek is waar ze zich vrijelijk kunnen uiten om een reactie te krijgen.”

Andere jonge artieste sprak er recent ook over

Begin dit jaar schreef een, eveneens jonge, collega-muzikant ook over het seksisme waar ze als artiest mee te maken krijgt. Claire Boucher, de Canadese vrouw achter Grimes, deed dat in een post op Tumblr:

“Ik ben de engerds op fora zat die met elkaar discussiëren of ze me wel of niet zouden neuken.”

“Ik wil niet als een kind worden gezien, puur omdat ik weiger geseksualiseerd te worden.”

“Ik wil niet lastiggevallen worden tijdens shows of op straat door mensen die mij zien als een object dat bestaat voor hun persoonlijke bevrediging.”

We zijn benieuwd hoe jullie hierover denken: terecht dat dit probleem aangekaart wordt of moet je simpelweg bestand zijn tegen de mindere kanten van het internet?

    • Frank Huiskamp