Verdampt: whiskymerken

Foto Shuterstock

Mag je een handelsmerk van een ander in gebruik nemen omdat deze er al jarenlang niks mee doet? Begin deze maand versoepelde de civiele rechter in Rotterdam de voorwaarden waaronder dat (inderdaad) is toegestaan.

In deze zaak ging het om een Schiedamse destilleerder die twee gedeponeerde whiskymerken had laten versloffen. Dat was een handelaar in Berlijn opgevallen die de rechter vroeg de twee merknamen te laten vervallen. De Schiedammer had de naam Savoy Club twee maal geregistreerd. Eénmaal als whiskymerk en éénmaal als generiek merk voor alcoholhoudende drank.

Volgens de wet is het mogelijk om een merk te laten vervallen als de eigenaar er vijf jaar lang geen ‘normaal gebruik’ van maakt. Daarvan is sprake als je probeert er afzet voor te vinden of te behouden, „met uitzondering van symbolisch gebruik”. Dus geen trucjes alleen om het merk te behouden. De Schiedammer voerde aan in de afgelopen vijf jaar 24 flessen Savoy Club naar de VS en 6 flessen naar Shanghai te hebben gestuurd. Maar aangezien dat leveringen naar eigen vestigingen betrof, telt de rechter ze niet mee.

Ook is er onderhandeld met de Savoy-hotels om Savoy Club als huismerk te verkopen. Dat lukte alleen niet. Het Savoy-label is dus in vijf jaar niet in het economisch verkeer gebruikt en kan vervallen, zegt de rechter. De Berlijner mag er mee aan de slag. De Schiedamse ex-eigenaar moet diens proceskosten betalen: 8.300 euro.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl