Tribunaal Bangladesh veroordeelt opnieuw lid oppositie tot doodstraf

Het oorlogstribunaal in Bangladesh heeft opnieuw een lid van de oppositie veroordeeld tot de doodstraf. Het gaat om Salauddin Quader Chowdhury, lid van de grootste oppositiepartij in Bangladesh, de Bangladese Nationalistische Partij (BNP). Dat meldt persbureau Reuters vanochtend.

Het gebouw van het oorlogstribunaal in Dhaka.
Het gebouw van het oorlogstribunaal in Dhaka. Foto AFP / Munir uz Zaman

Het oorlogstribunaal in Bangladesh heeft opnieuw een parlementslid veroordeeld tot de doodstraf. Het gaat om Salauddin Quader Chowdhury, lid van de grootste oppositiepartij in Bangladesh, de Bangladese Nationalistische Partij (BNP). Dat meldt persbureau Reuters vanochtend.

Chowdhury is door het tribunaal schuldig bevonden aan marteling, verkrachting en genocide tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan in 1971. Hij zou hebben samengewerkt met het Pakistaanse leger om mensen te vermoorden en te martelen. In totaal zou Chowdhury verantwoordelijk zijn voor 200 doden.

Meer ter dood veroordelingen door tribunaal

Het is niet de eerste keer dat het oorlogstribunaal in Bangladesh een politicus ter dood veroordeeld vanwege zijn rol tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. In mei van dit jaar werd Muhammad Kamaruzzaman van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami veroordeeld. Daarvoor veroordeelde het tribunaal al drie anderen tot de doodstraf.

Demonstranten eisten doodstraf

Het oorlogstribunaal lijkt met de veroordelingen de lijn van de publieke opinie te volgen. In februari van dit jaar gingen studenten de straat op om de doodstraf te eisen tegen de leiders van de islamistische partijen die terechtstaan voor het tribunaal. Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden in de onafhankelijkheidsoorlog van 1971.

Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef in januari daar het volgende over:

Voor [veel inwoners van Bangladesh] was het onverdraaglijk dat mensen die vier decennia geleden verantwoordelijk waren voor bloedbaden nog altijd ongestraft rondlopen. Volgens onafhankelijke schattingen doodden Pakistaanse militairen, gesteund door lokale milities, zo’n half miljoen mensen. Tienduizenden vrouwen werden verkracht.

    • Nando Kasteleijn