Terugkijken: De verdediging van Robert M. - blij zijn met het woord hufter

Still uit de documentaire.

De advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot waren de advocaten van 27-jarige Robert M., die dit voorjaar veroordeeld werd tot negentien jaar cel wegens kindermisbruik. Geen gemakkelijke opgave gezien de emoties die de zedenzaak opriep.

Bij De Wereld Draait Door vanavond zei Van der Goot dat ze hun twijfels hadden om mee te doen aan de documentaire, maar dat ze graag hun werkwijze aan een groot publiek wilden laten zien. De film laat zien hoe de twee advocaten hun werk proberen te doen, terwijl ze talloze doodsbedreigingen krijgen per mail en telefoon. Of hij gewend raakte aan alle hatemail vroeg Matthijs van Nieuwkerk hem:

“Gewend, gewend. Je raakt er nooit aan gewend. Ik weet nog dat Wim en ik eerder de zaak van Milly Boele deden. Toen kregen we ook al wat reacties, dat vonden we al heel wat. Maar toen kwam dit. En qua heftigheid, qua impact en qua aantal is dit wel de overtreffende trap. En dat hoort er wel bij, maar het is niet leuk.”

Anker vertelde dat het Friese kantoor ook veel kritiek had gehad uit de eigen beroepsgroep:

“En die was niet mals. In die zin was deze documentaire ook goed. We hebben de lawine aan negatieve reacties wel onderschat. Zodra er weer een detail in de krant stond. Dan kwamen er ‘s nachts weer drie- vierhonderd mails. En ik was al blij als ik het woord hufter tegenkwam of sukkel. Dat viel nog mee.”

De makers, Maria Mok en Meral Uslu, (Longstay, Anker&Anker en De Kinderrechter) zeiden tegen AT5 dat ze vanaf het begin af aan doorhadden dat er heel heftig werd gereageerd vanuit de samenleving. En hoewel de advocaten in De Wereld Draait Door zeiden zo weer een zaak als deze aan te willen nemen in de toekomst, zijn de filmmakers “wel even klaar met het onderwerp zeden”.

Bekijk hier de documentaire terug:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De film ging een paar dagen geleden op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première en is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie.

    • Anouk Eigenraam