Stoofvlees met friet kost 7,50 neuro

None

Over de weg richting Reet, onder Antwerpen, gaat de zondagse wielerkoers. De bomen kleuren goud en vrijwilligers in stewardhesjes genieten in de berm van een eerste pint. Dit is het zonovergoten pastorale leven zoals Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans het graag ziet. Op recreatieterrein De Schorre wijst hij naar de blauwe hemel. „Wij hebben een goeie connectie met daarginder boven.”

Ik ben op de Vlaams Belang- ‘Europadag’. Wat, vroeg ik me af, moeten de extreem-rechtse nationalisten van Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok, met Europa?

Toch wel iets. Want ruim vijfhonderd gezinnen zijn afgekomen op de manifestatie. „Wij zijn vóór Europa maar tégen de Europese Unie”, zegt de voorzitter. „Vlaanderen verzet u!” brult hij nu op het podium door de microfoon. Waarna de doedelzakblazers van de Wallace Pipeband, gesponsord door Beenhouwerij Het Eindeken, het overnemen.

„Bij ons in Vlaanderen wordt fanatiek gepiped”, zegt een in folkloristisch tenue gestoken toehoorder, die zich verwant voelt met het Schotse nationalisme. „Het Europa van de Staten, de EU, vreet zijn eigen volk op. Daarom vieren we vandaag het Europafeest van de Volkeren.”

Kinderen spelen in luchtkastelen, terwijl hun papa’s en mama’s aanschuiven voor stoofvlees met friet. Mijn 10 euro-biljet is niks waard. „7,5 neuro graag. Daar, bij de ingang, kunt u wisselen.” Het Vlaams Belang wil een Noord-Europese euro – mét Vlaanderen.

PVV-ers waren hier ook welkom geweest. „Maar ze zijn niet gekomen”, zegt Vlaams Belanger Tim, een dertiger die de lijst trekt in provincie Antwerpen. „Wilders aarzelt nog een beetje om zich volop met ons te associëren, omdat wij hier in België worden weggezet als racistische partij.”

In een tent presenteren vier jonge Europese politici een nieuw initiatief: Yeah, de Young European Alliance for Hope. „De EU vormt de grootste bedreiging ooit”, zegt Gustav van de eurokritische Zweedse Democraten. „Helemaal mee eens”, knikken de jongens van Lega Nord en Front National naast hem op het podium.

Een beschonken kerel probeert in balans te blijven om foto’s te maken, als Vlaams Belang-europarlementariër Philip Claeys zijn boek Binnen zonder bellen – een aanklacht tegen open grenzen presenteert.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter poseert voor de camera’s, met naast hem Marion Le Pen. Het nichtje van Front National-leider Marine neemt vandaag tantes honneurs waar. Parelwit gebit. Strakke modieuze broek. Iedereen wil met haar op de foto. „Ziet u hier duivels?”, vraagt ze mij. „Ik zie alleen maar aardige mensen. Die truc van gevestigde Europese partijen, om Vlaams Belang of Front National te demoniseren, werkt niet meer.”

Als de in Lederhose gestoken mannen van Die Gipfelfreunde hun jodel en hoempapa inzetten, beland ik met mijn laatste neuro’s aan de bar naast Vlaams Belang-parlementariër Rita De Bont, aanhanger van de Groot-Nederlandse gedachte. „Ze hebben ons uitgemaakt voor neonazi’s”, zegt De Bont. „Maar het zijn juist eurofielen als Guy Verhofstadt die het Europa van Hitler bouwen.”

Of ik het nog naar mijn zin heb, vraagt Tim, de jonge lijsttrekker, me in de namiddag. Trots kijkt hij naar de doedelzakspelers en de jodelaars, en zegt: „Het is mooi als we elkaar in alle verscheidenheid respecteren. Maar daarvoor hoeft Europa nog geen smeltkroes te worden.”

Hoe kom ik weer in Brussel, vraag ik de steward die op een kruispunt het verkeer tegenhoudt. „Als ze zo voorbij zijn gewoon met de koers mee.”

Tijn Sadée is de nieuwe België-correspondent van NRC Handelsblad. Dit is zijn eerste bijdrage.

    • in Vlaanderen
    • Tijn Sadée