Veldkamp en Swings met zak geld naar Spelen

Als vroeger op de Haagse Uithof het eerste ‘blotekonten-wedstrijdje’ van het seizoen eens tegenviel, vlogen de schaatsen van Bartje Veldkamp door de kleedkamer. „Het wordt niks dit seizoen”, kon hij als geen ander wanhopig uitroepen. Schaatsstress.

Gisteren presenteerde trainer-manager Veldkamp (45) in het koetshuis van kasteel De Haar bij Utrecht de nieuwe sponsor van de Belgische schaatsploeg rond kopman Bart Swings. Comfortabel gezeten in een oranje fauteuil van de nieuwe geldschieter: Stressless, een Noorse meubelfabrikant met een omzet van 340 miljoen euro en 500 winkels in heel Europa.

Veldkamp begon onlangs een crowdfunding-actie rond Swings, meervoudig wereldkampioen skeeleren en schaatstopper. De twee haalden daarmee al 50.000 euro op. De nieuwe sponsor verdubbelt dat bedrag en brengt met een extra investering het budget voor de voorbereiding op Sotsji op de benodigde 3 tot 5 ton.

Veldkamp is voor drie jaar verzekerd van de steun van het Noorse bedrijf, dat overweegt het budget te verhogen als naamsbekendheid en omzet in Nederland stijgen. In dat geval wil Veldkamp de ploeg uitbreiden met Nederlandse topschaatsers. „De stress is er af”, lachte hij gisteren. Volgende week is in Inzell het eerste wedstrijdje.