Sluiting federale overheid VS maakt weinig indruk op beurzen

Koersen worden weergeven op een bord buiten een beurs in Tokio.
Koersen worden weergeven op een bord buiten een beurs in Tokio. Foto Reuters / Issei Kato

Het deels sluiten van de Amerikaanse overheid baart beleggers tot dusver weinig zorgen. De Amsterdamse AEX-index noteerde vandaag bij het openen van de beurs slechts 0,2 procent lager op 374 punten. Op de effectenbeurzen van Parijs en Frankfurt waren bij het luiden van de gong zelfs kleine winsten te zien en ook de Japanse beurs was niet onder de indruk. Dat meldt persdienst Novum.

De Franse beurs stond bij opening 0,3 procent hoger dan aan het einde van de handelsdag van gisteren, terwijl de Duitse beurs 0,4 procent won. Eerder vertoonde ook de Japanse Nikkei al weinig tekenen van bezorgdheid op financiële markten. De hoofdgraadmeter van Tokyo sloot een half procent hoger op 19.455 punten.

Grote fabrikanten in Japan waren positief over de economie. Ook elders in Azië waren de gevolgen van de ‘government shutdown’ beperkt. De effectenbeurs van Zuid-Korea sloot iets lager, na hoger te zijn geopend. De Australische beurs won iets, net als die in Singapore, Taiwan en Indonesië. De Chinese beurzen waren gesloten.

Shutdown door patstelling over Obamacare

De federale overheid van de VS is grotendeels gesloten wegens een politiek conflict tussen Republikeinen en Democraten over de invoering van ‘Obamacare‘. De ‘shutdown’ ging in om één minuut na middernacht lokale tijd. Met de ‘shutdown’ worden alle taken van de federale overheid die als ‘niet-essentieel’ worden beschouwd stilgelegd. Zo moeten zo’n 800 duizend ambtenaren gedwongen met onbetaald verlof, blijven nationale parken en musea gesloten en is het voor Amerikanen niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen.

Analisten verwachten niet dat de sluiting van de overheid aanzienlijke schade zal opleveren voor de Amerikaanse economie, tenzij deze langer dan een paar dagen duurt.

    • Mirjam Remie