Simon van der Geest wint Gouden Griffel voor Spinder

Simon van der Geest na zijn winst van de Gouden Griffel twee jaar geleden (Foto ANP/Koen van Weel)

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Spinder van Simon van der Geest. Dat heeft het CPNB bekendgemaakt.

De auteur ontving de prijs vanavond uit handen van atlete Marlou van Rhijn tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. Het is voor het eerst dat een auteur zo kort op elkaar een tweede Gouden Griffel wint. In 2011 won Van der Geest dezelfde prijs voor zijn boek Dissus.

Volgens de Griffeljury is Van der Geests boek “ongemeen spannend” en na Dissus (2010) “opnieuw een meesterlijk boek”. “Virtuoos geschreven, spannend, beklemmend, psychologisch overtuigend – dit meesterwerk is het allemaal.”

Simon van der Geest (1978, Gouda) debuteerde als kinderboekenschrijver in 2009 met Geel gras (Querido). Spinder is zijn derde boek. Van der Geest schrijft ook gedichten en toneelstukken en geeft theater- en toneelschrijfles aan kinderen en jongeren.

Thomas de Veen besprak Spinder, waarin de broers Hidde en Jeppe een broederstrijd uitvechten, vorig jaar april. Hij roemde de “stilistische brille” van Van der Geest, die zichtbaar was “in de tekening van hoofdpersoon” Hidde.

Verder in het boek was de taal volgens De Veen “direct en helder”, en “passend bij de vorm: Spinder is Hiddes logboek van een onbarmhartige maand, die van begin tot einde bloedstollend en onvoorspelbaar verloopt”.

“Daarmee overtreft Van der Geest zichzelf en de verwachtingen: zijn debuut Geel gras (2009) had vooral een mooi begin, Dissus  was een eclectische bewerking van Homerus, maar Spinder zou heel goed het lievelingsboek van vele kinderen kunnen worden.”

Volgens De Veen had Van der Geest “door hoe hij jonge lezers boeit en geboeid houdt: de dagboekachtige directheid blijft werken dankzij de droedels en insectentekeningen van illustrator Karst-Janneke Rogaar, die knap zijn op een onnadrukkelijke manier”.