Senaat verwerpt onderhandelingspoging van Republikeinen over Obamacare

Barricade om het verkeer tegen te houden bij Capitol Hill in Washington vandaag nadat de federale overheid sloot.
Barricade om het verkeer tegen te houden bij Capitol Hill in Washington vandaag nadat de federale overheid sloot. Foto Reuteres / Jonathan Ernst

Enkele uren na de sluiting van de Amerikaanse overheid heeft de Senaat vanmiddag een voorstel van de Republikeinen om te onderhandelen over de begroting verworpen, zo meldt persbureau Reuters. Dat betekent dat de shutdown van de federale overheid, die sinds vanmorgen begon, nog steeds doorgaat.

Update 20.28: het Witte Huis heeft een Republikeins voorstel uit Huis van Afgevaardigden verworpen om een drietal kleine budgetten goed te keuren. De drie voorstellen zouden zorgen dat veteranen, nationale parken en het district van Colombia weer toegang tot fondsen zouden krijgen, meldt persbureau Reuters. Het Witte Huis liet weten dat de voorstellen niet “serieus” te nemen waren.

De uitslag van de stemming, 54-46 stemmen, was te verwachten. De Democraten zijn geenszins van plan om formele onderhandelingen te starten over de begroting, die vooral belangrijke wijzigingen zouden inhouden voor de zorgwet Obamacare. De Republikeinen wilden de begroting alleen goedkeuren indien de invoering van de nieuwe wet die alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten, wordt vertraagd. Maar de Democraten zijn geenszins van plan hen daarin tegemoet te komen, met als gevolg dat de sluiting van de federale overheid na middernacht een feit was.

Door de sluiting moeten zo’n 800.000 ambtenaren gedwongen met onbetaald verlof, blijven nationale parken en musea gesloten en is het voor Amerikanen niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen. Desondanks is de eerste fase van Obamacare vandaag gewoon begonnen. Om half zeven onze tijd heeft Obama een toespraak aangekondigd over de sluiting.

De gevolgen in het kort:

  • Nationale parken, inclusief het Vrijheidsbeeld, Alcatraz en Yosemite Park, sluiten hun deuren. Ook de National Zoo in Washington gaat dicht.
  • Gerechtshoven kunnen tien dagen tot twee weken draaien op een noodfonds, waarna ze alleen essentiële zaken kunnen behandelen.
  • Scholen blijven open, maar studentenleningen en -beurzen worden niet betaald.
  • Ziekenhuisafdelingen, zoals poliklinieken, zullen sluiten.
  • Mensen met een uitkering blijven die ontvangen, nieuwe aanvragen kunnen pas behandeld worden als de overheid weer open is.

Lees meer over de gevolgen van de shutdown in dit uitgebreide uitlegstuk.

De verwachting is dat de beide partijen de komende dagen zullen blijven onderhandelen, zegt onze correspondent Guus Valk:

“Republikeinen en Democraten draaien in cirkeltjes om elkaar heen. Ik denk dat het een paar dagen duurt; dat ze eerst tot bezinning komen en dat er dan bemiddeling komt vanuit het Witte Huis.”

Reacties beurzen op shutdown blijft uit

Ondanks de overheidsluiting leken de financiële markten er niet echt van onder de indruk. Beleggers bleven rustig en raakten niet in paniek. Analisten zeiden tegen persbureau AP dat investeerders optimistisch bleven omdat de Amerikaanse economie zich de laatste tijd in de goede richting lijkt te bewegen.

De Dow-Jones opende vanmorgen zelfs 0,1 procent hoger, en bleef daarna licht boven de slotstand van gisteren. De S&P en de Nasdaq gingen omhoog met 0,6 procent. Ook de AEX-index in Amsterdam bleef de hele dag nagenoeg onveranderd.

Vorige sluiting ging over Medicare

Sinds 1976 is er in de VS achttien keer een shutdown geweest van de federale overheid. Die varieerden qua duur van een dag tot een paar weken. De vorige sluiting, in 1995 was met drie weken de langst durende en draaide ook toen onder andere over een conflict rond de gezondheidszorg en de invoering van Medicare. De Republikeinen weigerden toen ook de begroting goed te keuren en eisten wijzigingen waar toenmalig president Clinton zeven jaar lang aan vast zou zitten. Clinton sprak twee keer een veto uit over een wetsvoorstel, hetgeen leidde tot een tweede shutdown in 1996.

    • Anouk Eigenraam