SecondLove én de SGP veel nieuwe leden erbij

◯ Half waar ◯ Onwaar

None

De aanleiding

Vreemdgaan is niet oké. Dat vindt althans de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Dus getrouwde mensen verleiden om toch ontrouw te zijn, dat is nogal een heidense gewoonte.

Maar het gebeurt wél. En helaas voor de SGP kan dat gewoon onbestraft op internet. Vreemdgaansite SecondLove bestaat vijf jaar en heeft inmiddels een recordaantal van bijna 410.000 profielen. Allemaal potentiële overspeligen. Want SecondLove is een soort datingsite voor mensen die eigenlijk niet mogen daten – ze zijn getrouwd of hebben een relatie.

Een kwelling voor de SGP. Daarom ging de de partij eerder dit jaar in de aanval. Het zou voor SecondLove verboden moeten worden om reclame te maken – de site legt „een bom” onder relaties, vindt SGP-voorman Kees van der Staaij. Hij stelde er Kamervragen over, de SGP Jongeren stapten naar de Reclame Code Commissie en tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week begon de partij er weer over.

Alleen zonder resultaat. Althans, niet het resultaat waar de SGP op hoopte. „Vreemdgaanssite SecondLove heeft 55 procent meer aanmeldingen van stiekeme schuinsmacheerders dan in dezelfde periode vorig jaar” , meldde De Telegraaf gisteren. Met dank aan alle aandacht van de gereformeerde heren politici. Als tegenprestatie plaatste SecondLove een groot reclamebord langs de A16: SecondLove’s Gratis Publiciteitsmachine.

Maar óók voor de SGP heeft de media-aandacht goed uitgepakt, benadrukt een partijwoordvoerder. „Net als de site hebben wij ook veel nieuwe leden.” Onbedoeld hebben de twee elkaar dus gesterkt in hun voortbestaan. Of zo valt in ieder geval te lezen in De Telegraaf.

En, klopt het?

Een affaire beginnen kost geld. Althans, voor wie dat via SecondLove regelt. Een profiel kost 34,95 euro per maand. Wie alleen oriënterend wil rondneuzen kan een gratis account aanmaken. Maar daarmee kan hij of zij niet in contact komen met andere gebruikers, vrij essentieel voor wie het een beetje serieus wil aanpakken.

De stijging van 55 procent geldt voor de onbetaalde – en in potentie onschuldige – variant. Het aantal betaalde profielen nam minder hard toe, zegt eigenaar Erik Drost van SecondLove. Met hoeveel procent, wil hij niet zeggen. „Bedrijfsgeheim.” Van de ruim 400.000 profielen is momenteel „minder dan de helft” betaald. Specifieker wil Drost niet worden. Ook al bedrijfsgeheim.

Hoe dan ook: de toename van „stiekeme schuinsmarcheerders”, is dus in werkelijkheid niet zo hoog. Onder de aanmelders is waarschijnlijk ook een groot aantal niet-betalende, verveelde gehuwden zonder kwaad in de zin.

Wel lijkt het aantal mensen dat het buitenechtelijke domein verkent toegenomen. Dat kon toch niet de bedoeling zijn van de SGP?

Er is „maatschappelijk debat” ontstaan, zegt voorzitter Jan-Willem Kranendonk van SGP Jongeren. „Dáár gaat het om”, zegt hij opgeruimd. Hij verwijst naar de Facebookpagina NO SecondLove NO, die vorige week werd opgericht (níet door de SGP overigens). Een monogame tegenbeweging. De pagina heeft ruim 14.000 likes. Eén daarvan is in ieder geval afkomstig van voorzitter Kranendonk.

Ook SGP Jongeren zinnen op een ludiek bedankje in de richting van SecondLove, zegt Kranendonk. Voor alle aandacht die de partij er dezer dagen door krijgt. Én voor de nieuwe leden die zich sindsdien bij de SGP hebben gemeld. Kranendonk beschikt niet over officiële cijfers. Ook hij las over de toename in De Telegraaf.

Een woordvoerder van de SGP weet wél hoe het zit met die nieuwe leden. Die zijn er namelijk niet. Althans, niet voor zover de partij weet. „Het gaat om steunbetuigingen”, zegt de woordvoerder. De mailbox zit er vol mee: zo’n vijfhonderd sinds fractieleider Van der Staaij vorige weer over het onderwerp begon in de Tweede Kamer. Die steunbetuigingen zijn in het artikel vervangen door leden. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde.

Conclusie

„Vreemdgaanssite SecondLove heeft 55 procent meer aanmeldingen van stiekeme schuinsmacheerders dan in dezelfde periode vorig jaar”, meldde De Telegraaf gisteren. Door de negatieve aandacht die de partij vestigt op SecondLove, kreeg de datingsite afgelopen maanden 55 procent meer aanmeldingen dan in de dezelfde periode vorig jaar. Maar ook de SGP profiteert, schrijft de krant. Er meldden zich „veel nieuwe leden” sinds de partij de aanval op de overspelwebsite opende.

Het klinkt leuk: twee vijanden die elkaar onbedoeld van dienst zijn. Het klopt alleen niet. De aanmeldingen bij SecondLove blijken vooral gratis gebruikers te zijn. En die kunnen via de site geen contact leggen met andere, echte affairezoekers. Echte schuinsmacheerders zijn die dus niet te noemen. Wij beoordelen de stelling van De Telegraaf daarom als half waar.

En die vele nieuwe leden van de SGP dan? Dat bleken slechts steunbetuigingen te zijn – al is de partij daar heus ook „heel blij” mee. Deze stelling beoordelen wij dus als onwaar.

Ook een bewering langs zien komen die je graag gecheckt zou willen zien? Mail je suggestie naar de redactie via nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt.

    • Teri van der Heijden