Rwandezen Nederland uitgezet

Het Openbaar Ministerie wil „enige tientallen” asielzoekers uit Rwanda in Nederland oppakken en uitleveren aan Rwanda wegens verdenkingen van oorlogsmisdrijven.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de 36-jarige Rwandese asielzoeker Jean-Claude I. uit Voorburg in ‘uitleveringsdetentie’ gezet wegens betrokkenheid bij genocide in 1994. Het is voor het eerst dat Nederland een Rwandees terugstuurt voor berechting.

De Rwandezen zijn gevlucht na de burgeroorlog die in 1994 in Afrika uitbrak tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Er kwamen zo’n 800.000 mensen om het leven.

Volgens het Rwandese verzoek om rechtshulp is Jean-Claude I. vermoedelijk betrokken geweest bij een massamoord op Tutsi’s bij een school in de Rwandese hoofdstad Kigali.

De Rwandees werd in juli opgepakt omdat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was geopend.

Recente wetswijzigingen maken uitlevering mogelijk, aldus het ministerie van Justitie. „Nederland heeft bovendien veel bijgedragen aan versterking van de rechterlijke macht in Rwanda.” Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) stuurt binnenkort een brief naar de Kamer over het nieuwe beleid.

In oktober 2011 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat uitlevering aan Rwanda door Zweden van een genocideverdachte niet in strijd is met diens mensenrechten. De rechtbank Den Haag neemt het Rwandese uitleveringsverzoek op 8 oktober in behandeling.

    • Marcel Haenen