Rechts-populisten in Noorse regering

Voor het eerst neemt de Vooruitgangspartij deel aan een Noorse regering. Het migratiebeleid wordt strenger.

Voor het eerst in de Noorse geschiedenis neemt de rechts-populistische Vooruitgangspartij zitting in de regering. Gisteren bereikten Noorse politieke partijen een akkoord over de vorming van een rechtse minderheidsregering.

Erna Solberg, leider van de conservatieve partij Høyre (Rechts), die de verkiezingen van 9 september won, wordt premier. Haar tweepartijencoalitie met de Vooruitgangspartij zal worden gedoogd door twee kleine middenpartijen, de Christelijke Volkspartij en de Liberalen.

Solberg kondigde gisteren aan dat Noorwegen zijn immigratiebeleid zal aanscherpen. Voor migranten die hun gezin naar Noorwegen willen halen, wordt op aandringen van de Vooruitgangspartij een minimumleeftijd ingevoerd van 24 jaar. Er komen gesloten centra voor asielzoekers die zich nu nog vrijelijk mogen bewegen. Het aantal beroepsmogelijkheden in de asielprocedure wordt verminderd.

Minderheidscoalities zijn in Noorwegen niet ongewoon. Tussen 2001 en 2005 gedoogde de Vooruitgangspartij het centrum-rechtse minderheidskabinet van premier Kjell Magne Bondevik. Om acceptabel te worden als volwaardig regeringspartij matigde de Vooruitgangspartij haar toon. De partij, ooit begonnen als anti-belastingsbeweging, voerde dit jaar vooral campagne voor lagere belastingen en hogere investeringen uit het staatsoliefonds van 550 miljard euro.

In ruil voor steun aan het minderheidskabinet wisten de Christelijke Volkspartij en de Liberalen nieuwe olieboringen op de Lofoten-eilanden tegen te houden. Zij vrezen milieuschade in het unieke natuurgebied. Ook komt er, als concessie aan de kleine partijen, amnestie voor bepaalde groepen uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen worden uitgezet.

Solberg kreeg gedaan dat Noorwegen vasthoudt aan de strenge regels voor overheidsuitgaven uit het oliefonds. Economen waarschuwden voor hogere inflatie als er meer geld uit het fonds zou worden besteed aan ziekenhuizen en wegen, zoals de Vooruitgangspartij wilde. Solberg neemt op 14 oktober het premierschap over van scheidend sociaal-democratisch premier Jens Stoltenberg. (AP, AFP)