Hoofdpijntulp voor mensenrechten blijft

None

De mensenrechtentulp is gered. Deze jaarlijkse prijs, in 2008 geïntroduceerd door CDA’er Maxime Verhagen, was de afgelopen jaren uitgegroeid tot hoofdpijndossier.

Op de toekenning ervan volgde vaak een diplomatieke rel. Zo lieten de regeringen van China en India op subtiele wijze hun onvrede blijken toen activisten uit hun land waren genomineerd.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), wilde de prijs een ander karakter geven en uitbreiden tot mensenrechtenideeën. Maar de Tweede Kamer houdt vast aan een prijs die kan worden toegekend aan personen die opkomen voor mensenrechten. Timmermans zei gisteren niet te zullen tornen aan de prijs, waaraan behalve een beeldje een bedrag van 100.000 euro voor bijzondere projecten is verbonden.