Pr-strijd na shutdown VS

Wie wint de strijd om

de publieke opinie? De Republikeinen of de Democraten?

None

„They actually did it.” „Ze hebben het zowaar gedaan”, twitterde president Obama vanochtend om zes uur Nederlandse tijd. Door een politieke crisis in Washington is een groot deel van de Amerikaanse overheid vannacht stilgevallen. De eerste federale sluiting sinds 1995 is het gevolg van de escalatie, vannacht, van een conflict tussen Democraten en Republikeinen in het Congres.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden wilden alleen een nieuwe federale begroting goedkeuren als het door hen gehate nieuwe zorgstelsel, dat vandaag ingaat, een jaar zou worden uitgesteld. Voor de Democraten, die de Senaat domineren, was dat onbespreekbaar. Hierdoor miste het Congres de deadline van 1 oktober, het begin van het fiscale jaar in Amerika.

Terwijl 800.000 ambtenaren naar huis worden gestuurd, poliklinieken voor niet-acute zorg dichtgaan en musea sluiten, begon in Washington meteen de pr-oorlog. De Republikeinen verwijten de Democraten doof te zijn voor de bezwaren tegen het nieuwe zorgstelsel, ‘Obamacare’. „Obama wil onderhandelen met Iran, maar niet met het Congres”, twitterde de radicale Republikeinse senator Ted Cruz.

De Democraten, Obama voorop, schilderen de sluiting af als het resultaat van Republikeinse halsstarrigheid. Obama tekende vannacht een wet die de betaling aan militairen voortzet en nam vervolgens de rol aan van baken in onverantwoordelijke tijden, door de troepen toe te spreken en op de nationale veiligheid te wijzen. „We hebben u nodig om voorbereid te zijn op elke gebeurtenis.”

Het loont niet gezien te worden als de aanstichter van deze crisis. Peilingen laten zien dat Amerikanen woedend zijn over de sluiting. De Republikeinen krijgen er vaker de schuld van (47 procent) dan president Obama of de Democraten (36 procent), bleek uit een peiling van CNN.

De vorige shutdown, in 1995, kwam de Republikeinen uiteindelijk duur te staan. Tijdens het presidentschap van Bill Clinton hadden de Republikeinen ook een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Toen ging na een conflict over de federale begroting het overheidsapparaat drie weken op slot. In de publieke opinie verloren de Republikeinen de strijd. Hun leider Newt Gingrich werd afgeschilderd als cry baby, een driftige peuter die zijn zin niet kreeg en daarom het overheidsapparaat stillegde.

Opmerkelijk is dat de steen des aanstoots voor de Republikeinen, het nieuwe zorgstelsel, niet in gevaar komt. Vandaag treedt het in werking.

    • Guus Valk