Obama: Republikeinen, jullie zijn schuldig aan de shutdown

President Obama in de Rose Garden voor het Witte Huis geeft in een verklaring de Republikeinen de schuld van de shutdown.
President Obama in de Rose Garden voor het Witte Huis geeft in een verklaring de Republikeinen de schuld van de shutdown. Foto AP / Charles Dharapak

In een verklaring vanavond heeft president Obama de Republikeinen de schuld gegeven als de verantwoordelijke partij voor de shutdown vandaag van de federale overheid.

De Republikeinen wilden de begroting alleen goedkeuren indien de invoering van de nieuwe wet die alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten, wordt vertraagd. Maar de Democraten zijn geenszins van plan hen daarin tegemoet te komen, met als gevolg dat de sluiting van de federale overheid na middernacht een feit was. Obama gaf de Republikeinen duidelijk de schuld:

“Vannacht heeft een factie van een partij in het Congres ervoor gezorgd dat de overheid dicht moest. Dat had niet hoeven gebeuren. Ze hebben de sluiting veroorzaakt omdat ze bezig zijn met een ideologische kruistocht tegen het bezorgen van gezondheidszorg voor miljoenen Amerikanen. Met andere woorden, ze vroegen losgeld. Maar ze kunnen niet de hele bevolking gijzelen om aan hun wensen tegemoet te komen.”

Obama: het was ook nog eens voor niets, zorgwet is ingetreden

Obama vroeg de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden nogmaals nadrukkelijk om een eind te maken aan de sluiting. Daarbij wees hij er ook nog even fijntjes op dat het blokkeren van de begroting voor niets was:

“Het doel is niet eens bereikt. De wet is vandaag in werking getreden. Vandaag bevrijden we miljoenen Amerikanen van de angst misschien te overlijden omdat ze niet behandeld kunnen worden.”

Daarna gaf hij verschillende voorbeelden van mensen die nu eindelijk een verzekering kunnen krijgen en behandeld kunnen worden. Waarna hij afsloot met het noemen van het telefoonnummer dat mensen kunnen bellen om zich aan te melden.

Obama waarschuwt Congres schuldenplafond goed te keuren

Obama nam ook alvast een voorschot op de verhoging van het schuldenplafond dat 17 oktober weer op de agenda staat om te worden goedgekeurd. Hij waarschuwde het Congres alvast om niet ook dit straks te blokkeren.

“Het schuldenplafond is niets anders dan goedkeuren van uitgaven die al gedaan zijn. Je bespaart geen geld door je autorekening niet te betalen. Als het Congres een verhoging van het schuldenplafond niet goedkeurt, is dat erger dan een shutdown. Dat zou een economische shutdown zijn.”

Mogelijk kan de Amerikaanse overheid in dat geval niet langer alle financiële verplichtingen nakomen, zoals het aflossen van rente op bestaande schulden.

Door de sluiting zijn parken en musea dicht

Door de sluiting moeten zo’n 800.000 ambtenaren gedwongen met onbetaald verlof, blijven nationale parken en musea gesloten en is het voor Amerikanen niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen. Eerder vanmiddag verwierp de Senaat een voorstel van de Republikeinen om te onderhandelen over de begroting. De verwachting is dat de beide partijen de komende dagen zullen blijven onderhandelen.

Lees meer over de gevolgen van de shutdown in dit uitgebreide uitlegstuk.

    • Anouk Eigenraam