TomTom ontkent doorspelen data

None
Foto ANP

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom ontkent dat het gegevens beschikbaar stelt aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Dat laat het bedrijf weten naar aanleiding van nieuwe onthullingen in het Amerikaanse afluisterschandaal.

„De NSA kan beschikken (...) over gegevens van locatiediensten zoals GPS en TomTom.” Het was één klein zinnetje in een lijvig artikel dat The New York Times afgelopen weekeinde publiceerde over de Amerikaanse veiligheidsdienst. Die zou gegevens van Amerikaanse burgers onderbrengen in ‘sociale grafieken’, waarin zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van mensen verzameld worden; variërend van reisgegevens tot banktransacties en activiteit op sociale netwerken.

In veel navigatiesystemen, zowel in smartphones als in tom-toms, zit de optie om (anoniem) locatiegegevens te delen, bijvoorbeeld om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Dat is een vrijwillige optie – gebruikers kunnen zich daarvoor afmelden.

„TomTom levert geen data aan NSA”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. „We kúnnen helemaal geen locatiegegevens van individuele gebruikers doorspelen, omdat onze verkeersgegevens geanomiseerd zijn.” Omdat TomTom onder de Nederlandse privacyregels valt, zou de NSA geen toegang hebben.

Waarom de naam TomTom toch in de NSA-documenten viel? Misschien als generieke naam voor navigatiediensten, denkt de woordvoerder.