Opinie

    • Carola Houtekamer

NSA voor baby’s

Ophef – weer eens – over de NSA die nu een schaduw-Facebook blijkt aan te leggen. De dienst is niet alleen bezig je telefoon te tappen en je mail af te struinen op zoek naar Gevaarlijke Woorden. Het reconstrueert ook je sociale netwerk aan de hand van je contacten. (Het is trouwens wachten op de dag dat de NSA, na een flinke bezuinigingsronde, eens wat producten in de markt gaat zetten. Dit wordt er één van, naast het bespioneer-je-geliefde-pakket en een datingservice voor mensen die hetzelfde denken.)

Iedereen die nog puf heeft weer chagrijnig. Mogen we zelf kiezen of we onze intieme relaties publiceren, of wat?

Een recent artikel in Slate was daarom extra interessant. Hoeveel van onze kinderen zetten we eigenlijk online? Wíj kunnen kiezen wat we delen op Facebook, onze peuters en pubers niet. Het internet kookt nu al over van kinderfoto’s. Maar ook van wanhopige moeders die over gedragsproblemen schrijven en elk ziekenhuisbezoekje rapporteren. Ik ken blogs waarop elk diploma, uitspraak, conflict en falen van het kind wordt geregistreerd.

Het plan bij de geboorte van mijn baby was: er mag niets online. Die regel geldt ook voor de crèche en trotse opa’s en oma’s. Ons kind moet zonder digitaal spoor kunnen opgroeien. Voor de familie is er een besloten fotosite.

Maar soms zondig ik. Omdat het zo verslavend is om tachtig likes te oogsten met een dreumes in een winkelmandje. Iedereen doet het, wat maakt het uit? En er is geen ontkomen aan. Bij de schoolinschrijving moest ik tekenen voor het recht van de school om foto’s van mijn kind op de site te zetten. Moet ik ’m op feestjes dan wegrukken voor de camera?

Maar de auteur in Slate maakt het wat minder onschuldig. Nu kan Facebook jouw naam suggereren als vrienden foto’s met jou erin aan het taggen zijn, op basis van je connecties en andere foto’s. We mopperen over de NSA, maar we staan wel toe dat een bedrijf zo het sociale leven van jonge kinderen in kaart brengt. Wat betekent het later als onze moeders nu over onze ADHD schrijven? En we beginnen nog maar net met gezichtsherkenning.

Ik begin te denken dat digitale anonimiteit een beter kadootje voor de achttiende verjaardag van mijn zoon is dan een rijbewijs.

Carola Houtekamer (@nextcarola) schrijft elke week op deze plek over technologie

    • Carola Houtekamer