Netanyahu: ik wil Rohani graag geloven, maar ik kan het niet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft niets van de beweringen van de Iraanse president Hassan Rohani over het atoomprogramma van het land. Hij is “een wolf in schaapskleren” en een “loyale dienaar van het regime”, zo zei hij tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties. “Ik wil Rohani graag geloven, maar ik kan het niet.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto AP/ Seth Wenig

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft niets van de beweringen van de Iraanse president Hassan Rohani over het atoomprogramma van het land. Hij is “een wolf in schaapskleren” en een “loyale dienaar van het regime”, zo zei hij tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties. “Ik wil Rohani graag geloven, maar ik kan het niet.”

De enige manier om ervoor te zorgen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt, is het combineren van strenge sancties en een geloofwaardige militaire dreiging, zo parafraseerde persbureau AP hem. De enige deal die met Rohani te maken valt, is er een die “het Iraanse atoomprogramma volledig ontmantelt”. Israël gaat er in ieder geval niet voor zorgen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens, zelfs al staat het land daarin alleen.

http://youtu.be/Wf2yzcDCcSI

Israël weigert te geloven dat met Rohani aan de leiding Iran een andere richting in heeft geslagen. Waar Ahmadinejad, Rohani’s voorganger, nog een “wolf in wolfskleren” was, is Rohani “een wolf in schaapskleren”:

“Een wolf die denkt dat hij de internationale gemeenschap zand in de ogen kan strooien. Maar zoals alle anderen zou ik willen dat we Rohani’s woorden konden geloven, maar we moeten ons richten op wat Iran doet.”

Het charmeoffensief van Rohani is een list om van sancties af te komen, terwijl het land verdergaat met het ontwikkelen van kernwapens, volgens Netanyahu.

Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop schreef vorige week in NRC Handelsblad al over het charmeoffensief van Rohani en hoe dat Netanyahu nerveus maakt:

“Het Iraanse charme-offensief – Rohani wenste joden onlangs een goed nieuwjaar en nam de enige joodse parlementariër mee naar New York – maakt Netanyahu behoorlijk nerveus. „Laat u zich niet voor de gek houden door de Iraanse president”, waarschuwde Netanyahu vorige week, nadat hij Rohani direct na diens aantreden in augustus al „een wolf in schaapskleren” had genoemd. Netanyahu vervolgde, snediger: „De Iraniërs zijn aan het spinnen in de media zodat de centrifuges kunnen blijven spinnen”.

“Netanyahu is een leugenaar”

Over en weer wordt er met modder gegooid. Eerder vandaag noemde Irans minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu een “leugenaar” die misleiding nodig heeft om zijn beleid te promoten, meldt AP. Volgens Mohammad Javad Zarif, die de opmerkingen maakte op de Iraanse staatstelevisie, zal Iran hem mogelijke toekomstige gesprekken met wereldmachten over het omstreden atoomprogramma niet laten beïnvloeden.

Zarif reageerde weer op opmerkingen van de Israëlische premier gisteren, toen hij er bij de Amerikaanse president Obama op aandrong dat het land de sancties voor Iran in stand zou houden en mogelijk zelfs zou aanscherpen als Iran toch doorgaat met het atoomprogramma terwijl het land in onderhandeling is met de VS.

“Dit ligt in zijn aard, om te liegen. De afgelopen 22 jaar heeft het regime, Israël, gezegd dat Iran binnen zes maanden nucleaire wapens heeft. Het doorgaan met dit spel is gebaseerd op liegen, misleiding, aansporing en intimidatie.”

Zarif noemde Netanyahu ook “de meest geïsoleerde persoon” binnen de Verenigde Naties.

Iran en Israël zien elkaar als aartsvijanden. Iran erkent de Joodse staat niet en steunt anti-Israëlische militanten als Hezbollah en Hamas, schrijft AP. Israël heeft gedreigd Iraanse kernreactoren aan te vallen, waarvan het Westen vermoedt dat daarachter een militaire dimensie schuilgaat. Iran heeft altijd ontkend dat hier sprake van is en houdt vol dat het atoomprogramma van het land vreedzame doelen dient, zoals energieopwekking en kankerbestrijding.