Mexicaanse politie bevrijdt 73 gijzelaars, onder wie vrouwen en kinderen

De Mexicaanse politie bij de ontdekking van een eerder massagraf, vorige maand.
De Mexicaanse politie bij de ontdekking van een eerder massagraf, vorige maand. Foto AFP / Ronaldo Schemidt

De Mexicaanse politie heeft 73 gijzelaars bevrijd in een huis op de grens met Texas. Dat schrijft persbureau AP. Het gaat om ontvoerde migranten uit Midden-Amerika. De gijzelnemers eisten losgeld van hun familie.

Een deel van de slachtoffers is meer dan drie maanden vastgehouden. Onder hen zijn vrouwen en kinderen. Sommige van hen zijn seksueel misbruikt.
Ze werden ontvoerd bij een busstation in Reynosa, een plaats in het noorden van Mexico, net over de grens bij het Texaanse McAllen.

De politie volgde een van de vermeende daders naar huis en hoorde noodkreten uit het huis komen. Daarop zijn drie verdachten aangehouden. De politie vond ook wapens en drugs in het huis: bijna zevenhonderd kogels, een handgranaat en bijna 10 duizend kilo marihuana. Reynosa is een van de gewelddadigste plekken in Mexico. Rivaliserende bendes strijden er om lucratieve smokkelroutes naar de VS.

Bijna driekwart Mexicanen vindt land onveilig

Ontvoeringen van migranten komen vaker voor in het noordoosten van Mexico. In 2010 werd een massagraf gevonden in Tamaulipas met daarin 72 migranten. Het bloedbad werd in verband gebracht met het wrede drugskartel Zetas. Publieke zorgen over rechteloosheid in Mexico zijn toegenomen. Een peiling van maart en april laat zien dan 72,3 procent van de volwassen Mexicanen zijn land onveilig vindt, tegen 66,6 procent een jaar daarvoor.

President Enrique Peña Nieto, die in december aan de macht kwam, beloofde het geweld in Mexico terug te dringen. Zijn voorganger, Felipe Calderon, stuurde gewapende troepen af op de drugshandelaren. Maar door de versplintering van de kartels werd er juist meer gemoord. Ongeveer 70 duizend mensen kwamen om tijdens de explosie van bendegerelateerd geweld onder Calderon. Nog steeds kost het drugsgeweld ongeveer duizend doden per maand, schrijft Reuters.


Grotere kaart weergeven