Machtsvertoon in Seoul om Noord-Korea af te schrikken

President Park Geun-hye waarschuwde vanmorgen dat de toestand op het schiereiland zeer gespannen blijft.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is vandaag de grootste militaire parade in meer dan een decennium gehouden. De strijdkrachten toonden onder meer de Hyunmoo 3, een nieuwe raket van eigen makelij voor de lange afstand die doelen in alle hoeken van Noord-Korea kan treffen.

President Park Geun-hye hield een toespraak waarin ze de ernst van de dreiging uit het buurland onderstreepte evenals de noodzaak om over het vermogen te blijven beschikken zonodig zelf een aanval te kunnen uitvoeren op Noord-Korea.

„De toestand op het Koreaanse schiereiland is bijzonder ernstig”, zei Park, die bij haar aantreden eerder dit jaar nog verzoenende woorden had gesproken tot de Noord-Koreaanse machthebbers. „We moeten een krachtige defensie opbouwen tegen Noord-Korea tot het Noorden zijn nucleaire programma opgeeft en de juiste keuze maakt voor de bevolking van Noord-Korea en voor vrede op het Koreaanse schiereiland.”

De parade, die werd gehouden ter ere van de 65-ste verjaardag van de Koreaanse strijdkrachten, werd ook bijgewoond door de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel en de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey. Hagel zou naar verwachting met de Zuid-Koreaanse regering bespreken hoe de controle over de militaire operaties op den duur geheel aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten kan worden overgedragen. Park onderstreepte echter dat het bondgenootschap met de Amerikanen van groot belang blijft.

In de eerste maanden van dit jaar laaiden de spanningen in de regio fel op, toen Noord-Korea een nieuwe kernproef hield en dreigde met een aanval op de Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse troepen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staakte bovendien de economische samenwerking met Zuid-Korea in een speciale zone. De productie in die zone, waar Noord-Koreaanse arbeiders werken voor Zuid-Koreaanse bedrijven, is inmiddels hervat. (AP, BBC)