Letta hoopt op steun uit kamp Berlusconi

In de hoop een groep critici los te weken uit het kamp van mediamagnaat Silvio Berlusconi wil de Italiaanse premier Enrico Letta morgen het vertrouwen vragen van de Senaat voor een programma van hervormingen en sanering van de overheidsfinanciën.

Het is een poging de politieke crisis te bezweren die is ontstaan nadat Berlusconi de vijf ministers in de brede links-rechts coalitie van Letta heeft opgedragen hun functie neer te leggen. Hij protesteert hiermee tegen plannen om hem te schorsen als senator na een veroordeling wegens financiële fraude.

De 77-jarige Berlusconi riep gistermiddag zijn fracties van Senaat en Kamer bijeen. Hij beweerde na afloop dat de eenheid was hersteld. Maar lang niet iedereen gelooft dat. Morgen moeten de koppen worden geteld. In de Kamer heeft de Democratische Partij van Letta een absolute zetelmeerderheid. In de Senaat heeft Letta de steun nodig van senatoren uit andere partijen.

Berlusconi wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen, in de hoop een schorsing te voorkomen. Letta heeft duidelijk gemaakt dat hij er weinig voor voelt op basis van een onzekere meerderheid verder te regeren. Hij hoopt dat de critici in het kamp van Berlusconi (onder wie een aantal van de afgetreden ministers) zich organiseren als een afzonderlijke groep. De krant van Berlusconi’s familie, Il Giornale, waarschuwde gisteren dat het met ‘verraders’ slecht zou aflopen.

De politieke onrust leidde gisteren tot verhoging van de rente die Italië op zijn enorme schuldenlast betaalt. Maar van paniek op de beurs en de financiële markten was geen sprake.

Gisteren is Berlusconi opnieuw in aanvaring gekomen met president Napolitano. Uit een telefoontje blijkt dat Berlusconi de president ervan verdenkt een vonnis waarin zijn bedrijf een miljoenenboete krijgt, te hebben beïnvloed. Woedend reageerde Napolitano via een communiqué dat Berlusconi lijdt aan waanvoorstellingen en van alles verzint.