Kenia houdt militairen in Somalië ondanks aanval Al Shabaab

Kenia houdt zijn militairen in Somalië om dat land bij te staan in de strijd tegen de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Dat heeft de Keniaanse president Uhuru Kenyatta vanmiddag gezegd. Al-Shabab viel 21 september een winkelcentrum in Nairobi aan, waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

Archieffoto uit februari vorig jaar van Keniaanse militairen in de Somalische plaats Tabda. Foto AP / Ben Curtis

Kenia houdt zijn militairen in Somalië om dat land bij te staan in de strijd tegen de Somalische terreurbeweging Al Shabaab. Dat heeft de Keniaanse president Uhuru Kenyatta vanmiddag gezegd. Al Shabaab viel 21 september een winkelcentrum in Nairobi aan, waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

Al Shabaab heeft gezegd dat de aanval in Nairobi vergelding was voor de aanwezigheid van Keniaanse troepen in Somalië. De terreurbeweging heeft aangegeven door te gaan met aanvallen in Kenia zolang dat land zijn troepen niet terugtrekt uit Somalië.

Al Shabaab bedient zich in het buitenland van hulpgroepen. De VN noemden twee jaar geleden de vorming van aan Al Shabaab verbonden groepen in Oost Afrika “een alarmerende trend”. De geronselde strijders zijn veelal geen Somaliërs maar Kenianen. “Deze op Al Shabaab geïnspireerde en door Al Shabaab gecontroleerde extremistische groepen kunnen de nieuwe generatie terroristen gaan vormen.”


View Larger Map

Kenia heeft politieke en economische belangen in Somalië

Kenia heeft de afgelopen jaren samen met landen als Oeganda, Ethiopië, Burundi en Djibouti de strijd aangebonden met Al Shabaab. De terreurgroep heeft door het ingrijpen van de Afrikaanse landen aan kracht ingeboet en controleert inmiddels veel minder gebied. Kenia, met twee miljoen etnische Somaliërs en nog eens een miljoen Somalische vluchtelingen binnen zijn grenzen, heeft belangen in Zuid-Somalië dat tot twee jaar geleden onder controle van Al Shabaab stond.

Zo is de havenstad Kismayo een smokkelnest voor producten die naar Kenia gaan. Volgens rapporten van de VN zijn Keniaanse zakenlui, politici en militairen betrokken bij de illegale import en export via Kismayo. Kenia installeerde tegen de wens van de fragiele Somalische regering en de Afrikaanse Unie een eigen regionale regering in het zuiden. De machthebbers in dit gebied behoren tot dezelfde clans als de etnische Somaliërs in Kenia. Kenia hoopt er een bufferzone te vestigen waarnaar het vluchtelingen kan terugsturen.

    • Pim van den Dool