Kabinet komt met plan voor beter toezicht voedselveiligheid

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf.
Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf. Foto ANP / Erik van 't Woud

De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken gaan een plan maken om het toezicht op de voedselveiligheid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te verbeteren. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vanmiddag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

De ministeries gaan een risicoanalyse maken en in kaart brengen waar er meer toezicht moet komen. Ook zal het plan inhouden dat eerder aangekondigde maatregelen om het toezicht door de NVWA te verbeteren, versneld door te voeren. “Ik denk dat het van groot belang is dat er niet voortdurend discussie komt over de kwaliteit van het toezicht”, zei Dijksma.

Dijksma zei dat het kabinet minstens een maand nodig heeft om het plan op te stellen. Ze wees er verder op dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid al onderzoek doet naar de kwaliteit van het toezicht op de voedselveiligheid in de vleessector, naar aanleiding van het paardenvleesschandaal.

Rapport: toezicht op voedsel kapotbezuinigd

Dijksma reageerde op een kritisch rapport van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Daarin wordt gesteld dat in tien jaar tijd zo veel is bezuinigd op de NVWA dat de dienst nauwelijks ergens de tanden in kan zetten. Ook was het een fout om de Keuringsdienst van Waren onder het ministerie van Landbouw, nu Economische Zaken, onder te brengen. (Novum)