‘Kabinet doet aanbod aan oppositie over begroting’

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien gisteren na afloop van het besloten overleg tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie over de rijksbegroting van volgend jaar. Foto ANP/ Martijn Beekman

Het kabinet heeft de oppositie een aanbod gedaan voor onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. In dat aanbod zou onder andere een halvering van het bevriezen van de belastingschijven en het terugdraaien van de accijnsverhoging en algemene heffingskorting staan. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Update 22.43: Dijsselbloem zei in een reactie dat het gesprek nog steeds constructief was, meldt persbureau Novum. Wel zei hij na afloop dat er zeker ruimte is om verder te praten:

“Er is geen eindbod van het kabinet en wat mij betreft kunnen we steeds verder inhoudelijk naar elkaar toe bewegen. Zolang we in gesprek zijn, is er optimisme.”

NU.nl meldt op gezag van ANP dat bronnen aan hen dit nieuws kunnen bevestigen. Volgens RTL Nieuws zijn dit de belangrijkste punten uit de handreiking van het kabinet aan de oppositie:

  • Halvering van het bevriezen van belastingschijven
  • Verlenging van het lage btw-tarief voor bouw en renovatie
  • Terugdraaien accijnsverhoging
  • Terugdraaien algemene heffingskorting
  • Extra investering onderwijs van 500 miljoen euro
  • Uitstel versobering kinderbijslag
  • 40 miljoen euro extra voor Defensie
  • Herinvoering vliegtaks

Moet onderhandeling komen over financiële dekking

RTL Nieuws meldt dat het hier gaat om een principieel aanbod, over de financiële dekking moet nog worden onderhandeld. Op dit moment is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in onderhandeling met Kamerleden van verschillende partijen, in de hoop steun in de Eerste Kamer te krijgen voor het bezuinigingspakket van zes miljard. PvdA en VVD zijn afhankelijk van steun van de oppositie, aangezien ze geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Wat in ieder geval vaststaat voor Dijsselbloem is die zes miljard, zo zei hij eerder vanmiddag in een interview met RTL Z. Er is geen financiële ruimte voor alle eisen van de oppositie, volgens de minister. Wel zou er gekeken worden of de invulling van die bezuinigingen en lastenverzwaringen “slimmer” kunnen.

Oppositie vooralsnog teleurgesteld

De oppositie is teleurgesteld over de concessies die het kabinet wil doen in ruil voor een meerderheid in de Eerste Kamer, schrijft Novum. De financieel specialisten zeiden dit nog voor aanvang van nieuw overleg met minister Dijsselbloem.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is “oprecht teleurgesteld”. Volgens hem wordt er “alleen op de millimeter bewogen”. D66-Kamerlid Wouter Koolmees ziet vooral “kleine puntjes” en Elbert Dijkgraaf sprak over “klein bier”. En ook vanuit de ChristenUnie komt kritiek. Kamerlid Carola Schouten:

“Het kabinet weet wat onze wensen zijn. Dit pakket komt daar niet aan tegemoet. We doen een serieuze poging om mee te praten. Dan moet er ook een serieus stuk liggen.”

Het overleg gaat morgen verder. Dan zijn er bilaterale gesprekken waarbij de financieel woordvoerders van de oppositie een voor een bij Dijsselbloem langskomen.

    • Frank Huiskamp